Objavio Bojan Đokić 21/04/2018 - 12:22

Kraljici sportova u čast

Startni pucanj ispred crkve Svetog Marka označio je početak 31.  Beogradskog maratona na kome su nastupili atletičari iz 72 zemlje.

Više od 7 300 trkača nastupilo je u maratonskoj i polumaratonskoj trci, dok je Trka zadovoljstva, na pet kilometara, imala još veću masovnost sa više od 20000 rekreativaca  koji su ispred Narodne skupštine krenuli u atletski izazov. Među njima i selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić.

Znak za početak trke dali su promoter, nekadašnji najbrži maratonac sveta Halid Hanuči, zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović i direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić.

Dvostruki svetski rekorder, Marokanac Hanuči je pre početka rekao da je impresioniran atmosferom i brojem ljudi, a maratoncima je savetovao da se često hidriraju.

Na ovogodišnjem Beogradskom maratonu učestvovalo je i više od 400 osoba sa invaliditetom.

Pobednik maratonske trke muškaraca je srpski atletičar Kristijan Stošić.

Član AK "Vranjski maratonci" je prvi  domaći atletičar koji je trijumfovao otkako se 1990. godine prešlo na stazu od 42.195 metara,a trku je pretčao u vremenu 2:45,23...

"Čestitao bih svima koji su učestvovali u trci po ovako teskom vremenu. To je borba sa samim sobom. Išao sam na sigurnu pobedu. Ovo je velika čast za mene i klub Vranski maratonci. Pobedu posvećujem ćerki koju sam dobio pre dva dana", izjavio je posle trke šampion 31. Beogradskog maratona.

Stošić je slavio ispred sunarodnika Miloša Dajevića sa 2:51,34, odnosno Nenada Milosavljevića sa 2:51,38.

Bila je ovo inače neuobičajeno spora trka, a pobednik je imao za 25 minuta slabije vreme nego Kenijac Kipngetič Katam prošle godine. I ubedljivo najslabije u istoriji ove manifestacije, čemu je moguće kulovala i visoka temperatura za ovo doba godine. Bolji rezultat imala je i Olivera Jevtić prošle godine koja je slavila sa rezultatom - 2:37.59.

Kod dama pobednica 31. Beogradskog maratona je takođe naša takmičarka Nora Trklja koja je stazu prešla u vremenu 3:08.45. 

Drugo mesto pripalo je Kednis Hol iz Južne Afrike rezultatom 3:15,09, a treća je bila naša atletičarka Biljana Bursać sa 3:15,28

U polumaratonskoj trci slavio je makedonski atletičar Dario Ivanovski, uz novi rekord staze.

Ivanovski je pobedio rezultatom sat, osam minuta i tri sekunde, što je rekord staze.

"Super je, očekivao sam da istrčim ovakav rezultat, spremao sam se za to. Svi znaju kakva je staza u poslednja tri ili četiri kilometra, ali zadovoljan sam rezultatom. Očekivao sam vetar, ali nije ga bilo. Naglo je otoplilo, ali kada je teško, definitivno sam najjači", rekao je Ivanovski posle trke.

Drugo mesto zauzeo je domaći takmičar Miloš Segedi rezultatom 1:12,33.

Treći kroz cilj prošao je Miloš Rančić iz Makedonije rezultatom 1:12,41.

Hrvatska atletičarka Matea Matošević je polumaratonsku trku okončala  rezultatom sat, 18 minuta i 47 sekundi.

Drugo mesto zauzela je Lucia Kimani iz Bosne i Hercegovine sa 1:21,04, dok je treća bila domaća takmičarka Nevena Jovanovć rezultatom 1:22,36.

Na najtežem delu staze, na novom mostu na Adi, koncertom su takmičarima pružili podršku članovi Beogradske filharmonije.

Beogradski Maraton, kao najmasovnija sportska manifestacija u Srbiji, prvi put se održao 1988. godine,  a maratonska staza bila je dugačka 46,7 km. Od 1990. godine, maratonci trče standardnu deonicu od 42, 195 km.

 

Kategorije: