Objavio Bojan Pavlović 06/06/2015 - 23:49

Željko Trajković: Očekujemo dve medalje u Bakuu

BEOGRAD, 6. jun 2015. (Beta) Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković izjavio je danas da će na Evropske olimpijske igre u Bakuu putovati šest takmičara od kojih se očekuje da u izuzetno jakoj konkurenciji osvoje dve medalje.

Evropske olimpijske igre održaće se od 12. do 28. juna u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu.

"Reprezentacija će putovati na Evropske olimpijske igre 7. juna, a takmičenja će biti 13. i 14. juna. Učestvovaćemo sa šest takmičara i nadam se da će dva takmičara da se bore za medalju. D li će je osvojiti, zavisi od niza faktora. Očekujemo da će u svakoj kategoriji biti 30 ili 35 rvača, a da će nam najveći konkurenti biti iz Rusije, Azerbejdžana, Gruzije, Turske, Mađarske, ali i Francuske i Švedske", rekao je Trejković.

Na Evropskim olimpijskim igrama Srbiju će predstavljati: Kristijan Fris, Aleksandar Maksimović, Mate Nemeš, Viktor Nemeš, Petar Balo i Dejan Franković.

"Naš glavni cilje je da sa tri takmičara učestvujemo na Olimpijskim igrama u Riju 2016, ali i da prvi put posle 1984. godine osvojimo medalju. Verujem da je došlo vreme da budemo na pobedničkom postolju. Mislim da bi ta medalja bila vrednija od bilo koje u kolektivnim sportovima", rekao je Trajković.

U napornoj sezoni, posle EOI uslediće kratka pauza, a zatim počinju pripreme za Svetsko prvenstvo, koje će se održati od 6. do 12. septembra u Las Vegasu.

"Na Svetskom prvenstvu očekujem da naši takmičari ostvare jednu do dve norme za Olimpijske igre i sa tim bih bio prezadovoljan. Takmičari će u 2016. imati još tri kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre, ali bio bi veliki uspeh ukoliko ukupno budemo imali dve do tri norme za OI. Na prošlim i pretprošlim OI smo imali samo jednog rvača. Tako da od šest kategorija 50 odsto, mislim da je to uspeh", rekao je Trajković.

Prema njegovim rečima, u bivšoj Jugoslaviji rvanje je bilo najtrofejniji spor, a sada se stiče utisak da se ponovo "vraća" na svoje mesto.

"Rvanje se ne vraća, ono se već vratilo. Treba imati u vidu da je sada mnogo teže osvojiti medalje na velikim takmičenjima. Nekada smo imali jedan SSSR i jednog rvača, a sada su se sa tog prostora vrhunski takmičari rasuli u bar 10 država", zaključio je Trajković, koji je predsednik Rvačkog saveza Srbije od 2008. godine.

U Srbiji ima oko 3.480 registrovanih rvača u 48 klubova, a takmičenje je organizovano u tri novoa.
BETA

Kategorije: