Objavio Bojan Đokić 19/02/2018 - 21:51

Suspenzija za Iranca koji je ''herojski'' izgubio

Iranski rvač Alireza Karimi suspendovan je na šest meseci pošto je namerno izgubio meč kako bi izbegao duel s protivnikom iz Izraela. Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), Karimi je prošlog novembra vodio protiv Rusa Alihana Žabrajlova sa 3:2, u četvrtfinalu Svetskog prvenstva za rvače do 23 godine, u kategoriji 86 kilograma slobodnim stilom.

Njemu je tada savetovano da izgubi, a 23-godišnji Karimi je namerno gubio poene i na kraju je izgubio sa 3:14. On je tako izbegao polufinalni duel sa Izraelcem Urijem Kalašnjikovim.

I Karimijev trener Hamidreza Jamšidi suspendovan je iz sporta na dve godine.

Iran ne priznaje državu Izrael i zabranjuje svojim sportista da se takmiče protiv Izraelaca na međunarodnim takmičenjima.

"Posle saveta trenera, Karimi je svojevoljno izgubio četvrtfinalni meč. Obojica su priznali kršenje pravila Međunarodne rvačke federacije", saopštila je ta organizacija.

Ruski rvač je na kraju osvojio titulu svetskog prvaka, a Karimi je rekao da je siguran da bi osvojio zlatnu medalju, ali da su vlasti "podrivale" njegov rad.

U Iranu je rvanje izuzetno popularno, a posle karimijevog ’’patriotskog’’ čina, vlada je pohvalila rvača zbog "plemenitog i herojskog poteza" i nazvala ga "izvorom ponosa i pohvala".

Karimijeva međunarodna suspenzija ističe 23. maja, ali može da učestvuje u domaćim takmičenjima

Kategorije: