Objavio Bojan Đokić 07/07/2016 - 12:17

Finale pre finala

Francuska i Nemačka igraju večeras od 21h drugo polufinale EP na stadionu Velodrom u Marseju. Sastaju se dve ekipe koje su u dosadašnjem delu šampionata pokazale najviše, neporažene koje su završile kao prvoplasirane u svojim grupama. Galski petlovi su do polufinala savladali Republiku Irsku u osmini finala i Island u četvrt finalu, dok su Panceri u osmini finala bili bolji od Slovačke i četvrt finalu Italiju nakon boljeg izvođenja penala.
 
 
Francuzi su do sada osvajali dva puta šampionat evrope (1984,2000) , a Nemci su prvaci bili tri puta (1972,1980,1996). Nemačka selekcija se nada svom novom finalu poslednje su igrali 2008.godine kada su poraženi od Španije, dok Francuska čeka na finale od 2000. Godine kada su i osvojili EP.
 
Poslednji put su se sastali u novembru 2015.godine u prijateljskoj utakmici gde su petlovi bili bolji 2-0, a u zvaničnim utakmicama poslednji duel igrali su na SP 2014.godine kada su panceri slavili 1-0.
 
 
U ekipi domaćina prvenstva nema povređenih i suspendovanih igrača i igraće u punom sastavu, dok će Nemci biti bez suspendovanog Humelsa povređenih Kedire,Gomeza a pod znakom pitanja je i Švajnštajger. Zbog toga što igraju kao domaćini i u kompletnom sastavu Francuzi su po svima blagi favoriti u ovom evropskom fudbalskom klasiku.
 
 
Selektor Francuske Didijer Dešamp koji je kao igrač već osvajao EP ističe: "Ne može se istorija menjati ali imamo šansu da popunimo novu stranicu koja je trenutno prazna. Moramo biti strpljivi i oprezni jer igramo protiv najbolje svetske selekcije. Oni vole da dominiraju u igri ali mi se nećemo braniti".
 
 
Joakim Lev koji ima priliku da kao selektor spoji uz svetsku i evropsku titulu kaže: "Igrači su navikli na veliki pritisak, ovakav meč može da odluči jedan sitan detalj zato moramo biti fokusirani. Francuzi u odnosu na meč koji smo igrali na svetskom prvenstvu su mnogo jača ekipa igraju jako u odbrani a u napadu su jako fleksibilni".
 
 
Utakmicu sudi Italijanski sudija Nikola Ricoli. Pobednika ovog meča u finalu očekuje selekcija Portugala.   
 
 
 
Tekst: Jasmin Ugljic