Objavio Bojan Pavlović 13/09/2017 - 14:37

Milojević - Spremni smo, kao i uvek

Nakon 10 godina čekanja, navijači Crvene zvezde ponovo će gledati ligašku fazu evropskih takmičenja na najvećem srpskom stadionu.

 

Sutra, u četvrtak 14. septembra u 21:05, Crvena zvezda će u okviru prvog kola grupne faze Lige Evrope dočekati BATE Borisov. Zvezdin šef struke Vladan Milojević je govorio o Zvezdinom narednom protivniku, pripremljenosti ekipe za nove izazove, pritisku, očekivanjima...

— Došli smo do dela koji je cela zvezdaška javnost dugo čekala. Ova utakmica će biti jedno lepo iskustvo, ali i utakmica kao i sve ostale utakmice. Veća je iz razloga što se Zvezda posle toliko vremena vraća na mesto koje joj apsolutno pripada, i želeo bih da mi budemo ti koji smo započeli niz učešća Zvezde u ovakvim takmičenjima. Mi smo potpuno pripremljeni, motivisani. Pred svaku utakmicu se pripremamo. Izaći ćemo, daćemo sve od sebe kao što smo davali i do sada — rekao je Milojević.

Milojević ceni i poštuje ekipu BATE Borisova, jer je to klub koji pokazuje kvalitet i konstantnost dugi niz godina.

— Ne treba trošiti mnogo reči o ekipi BATE Borisov. Dugo su šampioni svoje zemlje, dugo su učesnici evropskih takmičenja, imaju sistem rada, ne menjaju svoj tim više godina. Iksusna su ekipa. Dominiraju u svom prvenstvu. Fizički su jaki, trkački moćni. Koja je njihova prava snaga to ne mogu da vam kažem, ali u ekipi tačno znaju ko šta radi. Imaju Milunovića i Ivanića, dva naša igrača koja imaju značajnu ulogu. Nije to ekipa kao pre dve godine, imaju i nove igrače, ali generalno ne menjaju mnogo tim. Desetorica igrača je igralo protiv Zvezde pre dve i po godine na pripremama, a kod nas je samo Anđelković igrao tu utakmicu, to jeste njihova snaga. Oni imaju te kako ih ja nazivam „tandeme“. Ponekad na utakmicama vidimo da nešto ne štima, sve je dobro, ali utisak je da neki detalj fali. A to je upravo ta uigranost koje neke ekipe imaju, a BATE je ima.

Posle dobrih partija Crvene zvezde u kvalifikacijama, očekivanja su velika i pred početak grupne faze.

— Uvek kada napravite nešto, odmah se očekuje da se to brzo prevaziđe i nadmaši. Ne bih želeo, i to često ponavljam igračima jer je to odlika mentaliteta na ovim prostorima, da se prebrzo zadovoljimo bilo kakvim rezultatom, jer u sportu to ne sme da se dešava. Lestvica se uvek postavlja sve više. Nama je bitno da možemo veoma brzo da prelazimo iz prvenstva u Ligu Evrope i nazad. Ja na utakmicu protiv BATE-a ne gledam mnogo drugačije nego na ostale. Ako drugačije razmišljamo, možemo imati problema, ali moji igrači su to prihvatili. Mi smo sami sebi pokazali da imamo potencijal, i na nama je da svaku narednu utakmicu odigramo bolje nego prethodnu. Imamo šest utakmica, i sa te strane je lakše od kvalifikacija gde jedna greška ili promašaj može da bude zaslužna za eliminaciju. Sa druge strane, ne želimo da budemo ni samo učesnici. U fudbalu svi mi zavisimo od rezultata, i samo je rezultat merilo rada. Nije mi važno to što prvu utakmicu igramo u Beogradu. Ja na to gledam tako da sa svakim protivnikom moramo da igramo. Kalkulacijama se ne bavim. Arsenal jeste favorit u grupi, ali i oni moraju da igraju utakmice kao i mi. Meni je svejedno da li igramo kod kuće ili na strani, bilo mi je i u kvalifikacijama — jasan je Milojević.

Zvezdin trener želi da stvori takav ambijent u svlačionici da igrači pre svega uživaju u fudbalu i da manje misle na očekivanja.

— Pritisak je nešto što sportista mora da ima i sa čime mora da se nosi. Svesni smo važnosti utakmice, ali mi moramo da se fokusiramo na rad i na ono što želimo, a kada je tako, pritisak se ne oseća. Tako i treniramo Želim da fudbal bude igra. Jeste da je fudbal danas mnogo više od igre, ali da bismo napravili nešto više, mi moramo da uživamo u igri, da budemo srećni i da imamo samopouzdanje. Kada veruješ u sebe i tim, nemaš čega da se plašiš, a kada nemaš razlog da se plašiš, tada nemaš ni pritisak.

Startna postava još uvek nije određena, bar prema rečima onog koji o tome odlučuje.

— Uvek imam dilemu oko sastava, uvek. I iskren da budem, ova Zvezda još uvek nije ono što ja želim, mislim da igrači imaju mnogo prostora za napredak. U ovom trenutku su u redu, ali znajte da ja kao trener nikada nisam zadovoljan. Oni imaju veliki potencijal, i važno je da smo rasli iz utakmicu u utakmicu. Imamo mnogo aspekata koji će biti „jezičak na vagi“ u našu korist. Ali, meni je najvažnije da svako od njih kao pojedinac ima samopouzdanje, i da veruje u sebe. Ko veruje u ono što radi i naporno radi, nema čega da se boji. Mi imamo poštovanje prema svakom protivniku, ali apsolutno nemamo razloga da se plašimo bilo koga.

Milojevića ne brinu stare tradicije i statistike koje kažu da klubovima sa ovih prostora „ne leži“ rusta škola fudbala.

— Mislim da su te priče oko ruske škole fudbala, nemačke škole... predrasude. Možda su važile u vreme kada su igrali Jugoslavija i Sovjetski Savez. Njihova beloruska, ruska, ukrajinska škola, to su pre svega čvrste, disciplinovane ekipe koje igraju agresivno. Mi smo podneblje za koje ne mogu da kažem da smo baš mnogo talentovaniji, ali ipak imamo neki „vic“ u igri. Ranije su nas zvali „evropski Brazilci“. Međutim ako im ne odgovorimo disciplinom i fizičkom pripremljenošću, nemamo apsolutno nikakve šanse. Tradicije su nekada bile takve, ali hajde da mi probamo da preokrenemo u našu korist — zaključio je Vladan Milojević.

 

Kategorije: