Objavio Jovica Nikić 06/06/2018 - 13:39

Mamić osuđen na šest i po godina zatvora

Bivši čelnik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić na sudu u Osijeku nepravosnažno je osudjen na šest i po godina zatvora za izvlačenje novca iz tog fudbalskog kluba.
 
 
Brat Zdravka Mamića, bivši trener Dinama Zoran Mamić osudjen je na četiri godine i 11 meseci, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva meseca zatvora.
 
Ako presuda postane praosnažna, svi osudjeni moraće da vrate nepripadnu imovinsku korist. Po hrvatskom zakonu osobe osudjene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude.
 
Mamić nije bio na izricanju presude, jer je u utorak, dan uoči izricanja presude, otišao u susednu BiH, u Medjugorje. Na izricanju presude nisu bili ni ostali optuženi u tom slučaju, koji su takodje osudjeni na zatvorske kazne.
 
Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) tereti ih da su izvlačenjem novca od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra), a državni budžet za 1,6 miliona evra.
 
Medju spornim transferima su i transfer kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića i igrača Liverpula Dejana Lovrena u strane klubove.
 
Tužilaštvo smatra da dvojica igrača prilikom odlaska iz Dinama u Totenhem, odnosno u Olimpik Lion, nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.
 
Obojica su svedočila na sudjenju Mamiću  u njegovu korist. Zbog promene delova iskaza datih tokom istrage u korist Zdravka Mamića, tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv dvojice fudbalera, a u medjuvremenu je protiv Modrića podiglo i optužnicu zbog davanja lažnog iskaza na sudjenju Mamiću.
 
Sudjenje najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala i ostalima počelo je krajem aprila 2017. na osječkom Županijskom sudu, a svi optuženi su odbacili optužbe. Sudi im se u Osijeku zbog Mamićeve povezanosti s više zagrebačkih sudija.

Kategorije: