Objavio Bojan Đokić 27/09/2018 - 17:26

Nemačka domaćin EP 2024.

Domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine biće Nemačka, saopštila je danas Evropska fudbalska unija (UEFA).

Nemačka je pobedila kandidaturu Turske, koja četvrti put nije uspela da se izbori za organizaciju Evropskog prvenstva, posle kandidatura 2008, 2012. i 2016. godine.

Nemačka će prvi put kao ujedinjena organizovati Evropsko prvenstvo, nakon 1988. godine kada je domaćin bila Zapadna Nemačka.

Pre nego što je objavio odluku, predsednik Uefa Aleksandar Čeferin rekao je da su Nemačka i Turska imale "veoma jake kandidature".

"Procedura je bila transparentna. Glasanje je bilo demokratsko. Svaka demokratska odluka je prava odluka i mogu samo da kažem da se radujem fantastičnom Evropskom prvenstvu 2024. godine", naveo je on.

Nemačka planira da koristi 10 stadiona za turnir na kome će se igrati 51 utakmica. Učestvovaće 24 ekipe, a turnir u junu i julu će trajati 32 dana.

Finale će biti u Berlinu, a utakmice će se igrati u Kelnu, Dortmundu, Diseldorfu, Frankfurtu, Genzelkirhenu, Hamburgu, Lajpcigu, Minhenu i Štutgartu.

Bivši kapiten reprezentacije Nemačke Filip Lam rekao je da ta zemlja ima sjajne stadione, navijače koji vole fudbal i kako je naveo, ono što je najvažnije, ljude koji vole da slave sa ostalim Evropljanima.

"Napravićemo veliku fudbalsku zabavu u Nemačkoj", naveo je Lam, koji je bio ambasador kandidature Nemačke.

Nemačka i Turska su bili jedini kandidati, a prema proceni Uefa, kandidatura Turske je bila rizična. Uefa je nedavno navela da Turska nema akcioni plan po pitanju poštovanja ljudskih prava, a da je za brigu i nedostatak smeštajnih kapaciteta u brojnim gradovima. Takodje, kao rizična je ocenjena i infrastruktura saobraćaja.

Medjutim, navedeno je da je kandidatura Turske "u skladu sa dugoročnim ciljevima Uefe".

Nemačka će prvi put od Svetskog prvenstva 2006. godine organizovati veliko fudbalsko takmičenje.

Četvorostruki svetski prvak je tri puta osvajao Evropsko prvenstvo, 1972, 1980. i 1996. godine.

Kategorije: