Objavio Branislav Popović 29/12/2016 - 16:29

FS Beograda promovisao zbornik „Srpski fudbal – stanje i perspektive“

U PRES CENTRU FSB promovisan je zbornik radova „Srpski fudbal – stanje i perspektive“. Ovo izdanje koje se pojavilo u ediciji Fudbalskog saveza Beograda i Instututa za uporedno pravo bavi se temom kako mu i naslov govori, a kroz analize autora daje svojevrsni presek aktuelne situacije u srpskom fudbalu i ideje za njegov napredak u bliskoj budućnosti. Zbornik radova priredio je dr Jovan Šurbatović, a u knjizi su obrađene teme koje se tiču fudbalskog sporta i njegove povezanosti sa naukom, ekonomijom, pravima i trenažnim procesima za igrače.
 
  
 
Osim Jovana Šurbatovića, inače generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije, autori tekstova u ovom zborniku su i dr Dejan Šuput, prof. dr Vladimir Čolović, dr. Jelena Šuput, prof. dr Milan Tomić, dr Jovan Ćirić, prof. dr Dragan Koković, dr Miroslav Sever, prof. dr Pavel Opavski, prof. dr Mithat Blagajac i Borivoj Dukić. Promociju je otvorio doskorašnji direktor Instituta za uporedno pravo dr Jovan Ćirić, a na promiciji su bili prisutni i dr Jovan Šurbatović, dr Dejan Šuput i dr Miroslav Sever.
 
  
 
Svi oni su u kratkim crtama opisali sadržaj knjige, posebno se osvnuvši na oblasti koje su kao autori obradili, istovremeno poredeći aktuelno stanje fudbalskog sporta u svetu i trendove koji ga prate sa onim što imamo u Srbiji.
 
  
 
Jovan Šurbatović je u svom izlaganju prvo napomenuo da je nauka odavno pobedila improvizaciju, pa da se sa tom činjenicom sve više suočavamo i u našem fudbalu, a zatim je u detaljnom izlaganju o zborniku čiji je urednik istakao niz važnih aspekata okruženja u kome se nalazi naš fudbal. Tom prilikom Jovan Šurbatović je potencirao najbitnije faktore koji su obrađeni u ovom zborniku, naglasivši značaj izgradnje infrastrukture, pre svega modernih fudbalskih stadiona.
 
  
 
Šurbatović je dotakao i upravljačko-ekonomski faktor naglasivši da je to izloženo u zborniku kao veoma važan deo u opisu preseka stanja u srpskom fudbalu, a u odnosu na najrazvijenije sredine. Dr Jovan Ćirić je istakao značaj fudbala u društvu i ukratko uporedio njegovu ulogu u svetskoj globalizaciji, dok je dr Dejan Šuput  govorio o problemima i preprekama iz oblasti primene propisa Republike Srbije i zakonskih akata koji utiču na ukupno stanje u srpskom fudbalu, posebno u amaterskim klubovima. Dejan Šuput je dodao i da je u ovom zborniku dato i nekoliko ideja kako bi se to stanje moglo prevazići, ali da je za to prethodno potrebna određena promena državnih pravnih akata. O Arbitražnom sudu, kao detalju koji je novi, ali veoma značajan u našem fudbalu, a o čemu je kroz svoj autorski deo pisao u ovom zborniku, govorio je dr Miroslav Sever, odnedavno i predsenik Arbitražnog suda FS Srbije. On je istakao brzinu i preciznost ovog pravnog tela i njegov značaj u sportu, posebno u fudbalu, gde ne sme dugo da se čeka na pravdu.
 
  
 
Promociju su pratili predstavnici beogradskih sportskih medija, ali i fudbalski radnici iz fudbalskih saveza opština Grocke i Obrenovca kao i regiona FS Srbije. Ovoj promociji prisustvovali su i potpredsednik FS Beograda Miodrag Janković, legendarni trener FK „Crvena zvezda“ Vladica Popović, Milovan Mitić, Blagoje Milošević, Dejan Nedić i drugi koji su bili zainteresovani za tek objavljeni zbornik radova.
 
  
 
Zbornik „Srpski fudbal – stanje i perspektive“ nije komercijalno delo, a ova knjiga je namenjena svima onima koji vole i poštuju srpski fudbal. Cilj izdavača je da ona dođe u ruke svih dobronamernih ljubitelja našeg fudbala. Istovremeno, na ovom zborniku neće se stati, već će se u budućnosti pripremiti novi u kome su dobrodošle sve perspektivne ideje onih autora koji su spremni da daju svoj doprinos u razvoju našeg najpopularnijeg sporta. Inače, svi autori su volonterski pripremili i objavili svoje tekstove u ovom za naš fudbal izuzetno značajnom i jedinstvenom delu. 

Kategorije: