Objavio Bojan Pavlović 23/12/2017 - 13:32

Krstajić vodi "orlove" u Rusiji

Mladen Krstajić biće novi selektor Srbije! Nekadašnji reprezentativac, trenutno vršilac dužnosti selektora uživa poverenje čelnih ljudi srpske kuće fudbala i za dan-dva, odlukom Izvršnog odbora FSS, ili Odbora za hitna pitanja FSS, zvanično će naslediti Slavoljuba Muslina.

Krstajić će reprezentaciju Srbije voditi na Svetskom prvenstvo u Rusiji, u Ligi nacija UEFA (2018.) i u kvalifikacijama (2019.) za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Kao kandidati za selektora Srbije figurirali su još Dragan Stojković, Aleksandar Stanojević, Ivan Jovanović i Veljko Paunović.

Prvi favorit bio je Stojković, ali u trenutku potpisivanja novog ugovora sa Kinezima, definitivno je otpao iz priče. I ostalima je međutim rad u inostranstvu bio primarni cilj…

Da je Krstajić najbliži selektorskoj funkciji postalo je jasno u trenutku kad je završena prijateljska utakmica sa Južnom Korejom (1:1).

Predvođeni nekadašnjim komandantom odbrane, reprezentativci su i meč sa Korejom i utakmicu protiv Kine (2:0) odigrali mimo očekivanja većeg dela fudbalske javnosti u Srbiji.

Promena sistema, pružanje prilike mlađim igračima i provera potencijalnih a neophodnih osveženja, doprineli su da reprezentacija u etar pošalje lepšu sliku od dotadašnje, a Mladen Krstajić gotovo preko noći izbije u prvi plan među potencijalnim kandidatima za novim selektorom.

Već tada Slaviša Kokeza i Goran Bunjevčević mogli su da obustave potragu za Muslinovim naslednikom i promovišu Krstajića.

Brzo je Mladen Krstajić pobrao i simpatije reprezentativaca. Uprkos čuvenoj rečenici legendarnog trenera Partizana i selektora Jugoslavije Ivice Osima: “Igrači su najkvarljivija roba”, ostalo je upamćeno da su najmlađi reprezentativci s oduševljenjem prihvatili i javno u superlativu govorili o novom šefu struke...

Čak su i golove proslavljali u njegovom zagrljaju... Ne samo zbog toga, Krstajić je svodeći urađeno na azijskoj turneji izjavio nešto što je u suštini bilo razrešenje dileme ko će sesti na užarenu reprezentativnu klupu:

– Nikad nisam bežao od odgovornosti, spreman sam za vođenje reprezentacije na Mondijalu, ali, o tome ne odlučujem ja!

Odlučuju čelnici FSS, a odluka je poznata: Mladen Krstajić povešće Orlove u mundijalske bitke sa Kostarikancima, Švajcarcima, Brazilcima, nadamo se i više od toga...

Pred Mladena Krstajića, logično je, biće postavljeno i nekoliko ciljeva. Prvi: da se reprezentacija ne obruka kao na prethodnim prvenstvima planete u Nemačkoj 2006. i Južnoj Africi 2010.

Drugi: da prođe grupu... Treći: da oformi respektabilnu reprezentaciju za sva naredna takmičenja...

Kategorije: