Objavio Bojan Đokić 06/10/2017 - 23:10

Evroliga ne pristaje na promenu kalendara

Uprava košarkaške Evrolige odbila je danas da promeni kalendar takmičenja, kako se utakmice ne bi poklopile sa početkom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. godine, pod okriljem Medjunarodne košarkaške federacije (Fiba).

Fiba je nedavno predložila da za jedan dan pomeri utakmice koje će reprezentacije igrati u kvalifikacijama u novembru i februaru, ali da zauzvrat Evroliga promeni termine utakmica dva kola u novembru.

Evroliga je na današnjem sastanku odlučila da odbije predlog i neće pustiti igrače koji nastupaju za klubove u njenom takmičenju da igraju za reprezentacije.

Fiba je u saopštenju na svom sajtu navela da je razočarana što je Evroliga odbila da promeni termine odigravanja dva kola.

"Ta mala promena bi odmah rešila sukob oko kalendara koji je Evroliga napravila tako što je ignorisala datume kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. godine, koji su objavljeni 2015. Ne samo da je Fiba predložila praktično rešenje već je napravila i proaktivne korake da se prilagodi rešenje. Propuštena je zlatna prilika da se na pozitivan način po igrače, reprezentacije i navijače reši pitanje pomeranja termina", navodi se.

Fiba je dodala da se takvom odlukom Evroliga koncentriše samo na interese male grupe klubova, da zanemaruje širu košarkašku porodicu i razvoj sporta u Evropi, kao i da napada reprezentacije.

"Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2019. godine počinju u novembru širom sveta", piše u saopštenju