Objavio Bojan Pavlović 13/09/2017 - 14:41

Đorđević: Poštujemo Italijane, verujemo u sebe…

Srbija u sredu od 20.30 časova u istanbulskoj dvorani „Sinan Erdem“ igra meč četvrtfinala Evropskog šampionata protiv Italije. Selektor Aleksandar Đorđević u utorak popodne je otvorio kraj treninga „orlova“ za srpske novinare…

– Znamo svi koliko je ova utakmica teška i značajna. Spremni smo, mislim da znamo način na koji moramo da igramo sa Italijom. To mora da bude dobra fizička borba, izuzetna koncentracija, da im ne dajemo njihove „samo noge na zemlji pa trojka“ šuteve. Izuzetno su raspoložena šuterska ekipa sa liderima Belinelijem i Datomeom, koji imaju NBA iskustvo. Oni su njihova najveća prednost. Međutim, imaju i plejmejkera na poziciji četvorke Melija, preko koga mnogo toga rešavaju. Postoje određene stvari oko kojih moramo da vodimo računa – rekao je Đorđević. – Ipak, ovo su utakmice u kojima ćemo, ako budemo vodili računa o svakom detalju protivnika, zaboraviti naše stvari. Moramo da verujemo u sebe, da budemo hrabri, jedinstveni, da izađemo na teren kao ekipa i da pružimo sve od sebe.

Naš nacionalni tim slavio je protiv Italijana na „Akropolis kupu“, neposredno pred start EP.

– Nadam se da neće biti isti ishod kao sa Rusima. Staro je pravilo da je na jednom prvenstvu mnogo teško pobediti dva puta isti tim. To rade samo vrhunske ekipe. Mi smo se pre petnaestak dana susreli sa njima, ali to neće baš imati mnogo veze kada pričamo o ovom meču. Oni nisu bili ista ekipa, a ni mi. To je samo jedna epizoda koja ne bi smela da nas opterećuje.

Posle utakmice sa Mađarskom, selektor je istakao da su igrači previše fokusirani i da bi morali malo više da uživaju u igri.

– Jedno smo dobro uradili, pobedili smo, bili smo koncentrisani. Ako se sećate, dve utakmice na prošlom prvenstvu u Lilu, osminu finala i četvrtfinale, isto smo odigrali stegnuti. Međutim, postoji i protivnik koji igra svoju igru, traži pobedu protiv dobrog tima koji ima određenu težinu i ime. Te utakmice su lakše za ekipe koje nisu favoriti. Ovde, protiv Italije, nismo, niti imamo pravo da se smatramo favoritima. Ali, moramo da budemo sigurni u sebe i da znamo šta hoćemo.

O Italijanima, samo reči hvale…

– Veliki respekt prema Etoreu Mesini, jedan od najvećih evropskih trenera. Sa moje strane – veliko poštovanje. Italijani su pre dve godine ispali od Litvanije na jednu loptu. Bila je fenomenalna utakmica. U ovakvim trenucima, tradicija i nešto što neko ima, ili nema, sve se zaboravlja. Istorija se menja i piše jer imaš veliku šansu da to uradiš… – rekao je Đorđević.

Kategorije: