Objavio Bojan Pavlović 10/11/2016 - 22:43

Kongres CEV-a: Kosovo sa zvezdicom ili posebna izjava OSS

 

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije (OSS) Vladimir Grbić i tehnički direktor Dragutin Ćuk, delegati OKS na Kongresu Evropske odbojkaške federacijue (CEV) posetili su danas Ministarstvo omladine i sporta i razgovarali o nastupu srpske delegacije u Luksemburgu.

Predstavnike OSS primili su ministar Vanja Udovicih, državni sekretar za sport Predrag Perunicić i posebna savetnica ministra za pravna pitanja Ivana Dukić, koji su im preneli zvaničan stav Vlade Srbije, kada je u pitanju ucešće kosovske delegacije na Kongresu.

Prema Preporuci Vlade Srbije od 8. juna 2015. godine od organizatora treba zahtevati da pored imena Kosova stoji zvezdica, bez isticanja državnosti, a ukoliko izostane dogovor sa organizatorom, onda je neophodno dati posebnu izjavu u kojoj se kaže da "ucešće delegata Srbije ne znači priznanje jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova i ne prejudicira poziciju Srbije prema statusu te teritorije".

Kosovski savez automatski je postao član CEV-a, nakon što je nedavno na Kongresu Svetske odbojkaške federacije (FIVB) u Buenos Ajresu primljen u članstvo, a tadašnji predsednik OSS Nenad Golijanin bio uzdržan na glasanju.

On je nakon toga, pošto je tu odluku doneo suprotno stavu OSS, smenjen, a uskoro će se održati Izborna skupština za novog predsednika.

 

Kategorije: