Objavio Branislav Popović 13/04/2014 - 22:33

Borković ipak šesti u Maroku

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković na svojoj debitanstkoj trci u WTCC (Svetski šamionat turing automobila) u Maroku zauzeo šesto mesto, čime je prvi trkački vikend završio sa devet bodova.

Iako je kroz cilj na stazi Mulaj el Hasan prošao kao petoplasirani, Borković je nakon zasedanja disciplinskih organa FIA posle trke, kažnjen sa 10 sekundi, zbog čega je sa petog prebačen na šestu poziciju.

Kazna je usledila zbog kolizije sa Portugalcem Tijagom Monteirom, kada je Borković prilikom preticanja zakačio konkurenta u zadnji branik. Prvi Srbin u WTCC po naredbi tima nije mogao da završi drugu trku zbog dima koji se širio u kolima, pa je ostao na učinku od devet bodova, čime je ostvario izuzetan uspeh za svoj prvi nastup.

- Prva trka, peto mesto, nisam bolje mogao da poželim. S obzirom na to da nemam iskustva u ovom šampionatu poput konkurenata, mogu samo da konstatujem da sam veoma srećan i zbog sebe i zbog mog NIS Petrol by Campos Racing tima  - rekao je Borković posle prve trke.

Prvu trku obeležio je žestok duel s nekadašnjim vozačem Formule 1 Tijagom Monteirom. Pošto je Duca na startu izgubio peto mesto, upustio se u seriju sjajnih duela, da bi u jednom od njih Portugalac na stazi Mulaj el Hasan ostao bez zadnjeg branika. Sudije su nakon trke razmatrale ovu koliziju, ali su procenile da je sve bilo regularno i nisu izrekli kaznu.

 

- Obišao sam Monteira krug ranije, da bi on isekao šikanu i vratio se ispred mene. Mislim da sam ga fer obišao uprkos kontaktu, tim pre što sam baš jako kočio da bih izbegao sudar - objasnio je Borković duel s Monteirom. 

Kasnije je usledila nova procena i Borkoviću je dodato 10 sekundi. 

Kategorije: