Objavio Bojan Đokić 04/03/2015 - 16:37

Šta posle 17. juna

Do 17. juna trebalo bi u potpunosti da se završi proces digitalizacije u Srbiji. Ukoliko do tog datuma ne bude završen prelazak sa analognog na digitalni signal, oko 40 odsto domaćinstava bi moglo da bude uskraćeno za prijem bilo kakvog televizijskog signala.

U Hotelu Radison Blu, održana je panel diskusija na temu ‘’Digitalizacija i tržište kablovske televizije u Srbiji’’.

Ovaj tehnoloski standard koji je usvojila vecina evropskih zemalja,  omogucice bolji kvalitet slike i zvuka na tv prijemnicima, dok će država od digitalne dividende doći do značajnih finasijskih sredstava, istaknuto  je na skupu  koji je organizovao Danas konferens centar

S obzirom da izmedju  38 i 43 odsto građana nema prijemnike koji bi mogli da prime digitalne signale , za to ce im biti potrebni uredjaji za prijem signala takozvani  set-top boksovi.

Istaknuto je i da je bilo predviđeno da oko 100.000 ugroženih kategorija građana u Srbiji dobiju besplatno te uredjaje, dok ostali građani koji nemaju televizore koji mogu da podrže digitalni signal moraju da kupe te boksove čija cena ne bi trebalo da bude veća od 2.500 dinara.

U septembru prošle godine počeo je tranzicioni period u kome će biti i digitalnog i analognog emitovanja koji bi do juna ove godine trebalo i da se okonča.

Predviđeno je šest termina za gašenje analognog signala, a kada su u pitanju zone, u Vršcu je gašenje analognih servisa predviđeno 30. marta, a u zoni Subotica-Sombor, kao i Kikindi 27. aprila.

U zoni Čot -Venac predviđeno je gašenje analognih servisa 18. maja, na Avali 25. maja, na Rudniku, Crnom Vrhu i Jagodini, kao i Tupižnici, Torniku-Ovčaru, Deli Jovanu predviđeno je gašenje tih servisa 1. juna.

Na Besnoj kobili, Jastrepcu, Kopaoniku, Ceru-Maljenu predviđeno je gašenje analognog signala 15. juna.

Pitanje je ipak da li će se proces digitalizacije obaviti u predvidjenom roku ,posto je nedavno komisija za zastitu konkurentnosti oborila ugovor resornog ministarstva sa kompanijom orion distributerom set top boksova. Inace  jedan od ucesnika u raspravi trebalo je da bude i drzavni sekretar u ministarstvu trgovine i telekomunikacije Tatjana Matic, razlog njenog nedolaska bio je da nije obavestena, iako je, kako je rekao domacin skupa Zeljko Pantic, iz resornog ministarstva bilo potvrdjeno njeno ucesce.

Prisutni ucesnici diskusije slozili su se da ce digitalizacija znacajno izmeniti medijsko trziste I trziste oglasavanja I povecati budzetske prihode Srbije.

U novj digitalnoj eri, koja donekle i obesmišljava system dodele nacionalnih frekvencija, na srpskom medijskom nebu, naći će se na stotine kanala, domaćih i prekograničnih.

Ponovo je pokrenuto pitanje privilegovane pozicije  prekogranicnih kanala, koji su van poreskog sistema srbije a na kojima se emituju reklame domacih oglasivaca.

Na taj nacin drzava ostaje uskracena za prihod od poreza u iznosu od vise miliona evra, a domaci emiteri, narocito lokalni, iako uredno servisiraju sve obaveze prema drzavi, u nepoštenoj tržisnoj  utakmici, ostaju uskraceni za deo marketinskog kolaca, a mnogi su i pred gasenjem.

Predstavnik Poreske uprave Srbije Dušan Graovac rekao je da je jedan od načina da se stane na put izbegavanju plaćanja poreza, da predmet kontrole budu kompanije koje emituju reklame na prekograničnim kanalima, i da teret poreskih obaveza bude na njima

Širi izveštaj sa ove konferencije emitujemo u petak, od 19:10

 

Kategorije: