Objavio Branislav Popović 13/10/2016 - 17:09

Košmagazin: "VRATITE MI MOJE PARE, ILI MI VRATITE SOS KANAL!"

Hiljadu dvesto četrdeset i pet.
 
Tako bi nekad veliki košarkaški novinar Jovo Kosijer počinjao svoje kolumne. Na početku napiše neku reč, ili rečenicu, i tačka. Niko ništa ne razume. Ali ko pročita tekst do kraja pohvata sve, i bude mu jasno.
 
Hiljadu dvesto četrdeset pet.
 
Toliko dinara plaćam svakog meseca pretplatu na kablovsku televiziju SBB. Imaju nekih pedesetak, možda i neki više kanal u osnovnom analognom paketu, od čega prosečan gledalac u Srbiji bar polovinu nikad ne gleda. Uglavnom se gledaju sportski kanali, a bilo ih je šest. Pet stranih i jedan domaći – SOS. Do 12. oktobra, kada je signal nama dragog prvog domaćeg sportskog kanala smenio sneg.
 
Sneg u oktobru me je naveo da izračunam da mi SBB mora smanjiti pretplatu bar za polovinu posle ukidanja SOS kanala. Toliko vredi ta televizija, mada ne nadam se ničem, možda još i poskupe. A ako se budu bunili posle ovog teksta, i tvrdili da su svi njihovi kanali izuzetno gledani – za razliku od SOS kanala kojeg, eto, niko ne prati – podsetiću ih da sigurno niko normalan ne gleda onaj kanal na kome sam taj SBB vrti zamrznutu sliku i vesti iz svog preduzeća. Verovatno nema mnogo normalnih koji već četvrtu godinu gledaju TV NOVA, koja nema program nego vrti tri dokumentarne emisije mesecima i godinama. Itd.
 
Dakle, momci iz SBB su ukinuli nama koji redovno plaćamo pretplatu mogućnost da gledamo SOS kanal. Posle ukidanja dnevnog lista Sport, kao i gašenja brojnih košarkaških klubova širom zemlje – zato jer je Andrija Prlainović bio u pravu kad je govorio o finansiranju sporta, pitam se: šta je sledeće?
 
Paradoksalna činjenica jeste da je SBB, koji ukida srpsku sportsku televiziju (pre toga je bez objašnjenja ukinuo TV Klasik, kanal namenjen gledaocima jugoslovenskih filmova i serija) u – američkom vlasništvu! Odmah ću objasniti zašto je za mene to paradoks.
 
Kad je 1994. Slobodan Milošević rešio da poništi privatizaciju Borbe, bez posla je u jednom danu ostalo skoro 200 novinara i ostalih zaposlenih. Među njima je bila i kompletna redakcija magazina Koš, urednici koji sada prave ovaj sajt. Naravno, Koš je podelio sudbinu Borbe i bio ugašen. U to vreme našli su se donatori sa Zapada, uglavnom Amerikanci, dali lovu i pomogli da slobodni novinari osnuju dnevni list Naša Borba, kao i da pokrenu neke druge slobodne novine. Hvala Amerima na tome, ali vidite kako su se stvari okrenule za 180 stepeni posle 22 godine. Sad Amerikanci gase slobodne srpske televizije, tačnije skidaju ih sa svoje ponude na kablu. To mu dođe skoro isto kao i gašenje, jer televiziju gleda preko kabla velika većina građana ove zemlje, pa se pitam ko će to i na koji način ubuduće da gleda SOS kanal.
 
Koš magazin je tesno povezan sa SOS kanalom, i dugujemo veliku zahvalnost našem kolegi i saradniku Vladanu Tegeltiji za podršku. Urednici Koš magazina bili su u više navrata gosti u njegovim emisijama posvećenim košarci, i to je silno pomoglo popularizaciji našeg sajta.
 
Duga je lista zasluga SOS kanala za sport u Srbiji, kao što je dug i spisak ljudi koji su postali zaštitni znak ove sportske televizije, i bili omiljena lica u brojnim sportskim porodicama. Kao što decenijama nismo mogli da zamislimo dan bez informacija u listu Sport, isto tako bili smo prosto zavisni od emisija na SOS kanalu posvećenih ne samo fudbalu i košarci, nego svim sportovima. Uostalom, evo da pitam taj moćni SBB: gde ću ja sada da gledam utakmice fudbalskih i košarkaških reprezentacija Jugoslavije koje su ušle u istoriju? Gde ću da vidim ljude koji su pisali istoriju sporta kod nas, i koji za druge televizije jednostavno ne postoje? Da ne pominjem sad koliko sam informacija saznavao na SOS kanalu, a koje su sve druge televizije jednostavno ignorisale.
 
Mogao bih još mnogo da pišem na ovu temu. Ozlojeđen sam i gnevan. Znam da ovo pisanje neće ništa pomoći našim prijateljima Dragiši Kovačeviću, Tegeltiji, Zoranu Šećerovu i mnogim drugim, ali moram da olakšam dušu. A da mi SBB ne bi ubuduće bez ikakvog osnova olakšavao džep, tačnije pljačkao me, tražim zahtevam i vrištim: VRATITE MI MOJE PARE, ILI MI VRATITE SOS KANAL!
 
 
 
HVALA KOLEGI ACI OSTOJIĆU I KOŠMAGAZINU na iskrenoj podršci i kolegijalnosti.  Redakcija SOS kanala. 
 

Kategorije: 

Komentari

lika

samo odeš i prekineš pretplatu.ti si potpisao za te sve programe ako jedan prekine prekidaš i ti.jer sam i ja tako jednom napravio