Objavio Bojan Pavlović 05/07/2015 - 13:13

Udovičić: Nezapamćen i vanserijski sportski uspeh

"Mesec iza nas je vanserijski. Prošla godina je bila rekordna po broju osvojenih medalja - 24 medalje su osvojene u olimpijskim disciplinama što se nije dogodilo od nastanka Srbije", rekao je Udovičić na TV Pink dodajući da je ovo što su sada napravili sportiski nezapamćen rezultat.

Udovičić se našalio da mu ovih dana njegove kolege sa kojima je zajedno osvajao medalje kao aktivan sportista, često govore da je sada izgleda i kao ministar tu sreću peneo na ostale sportiste.

Ministar je istakao da Vlada Srbije izdvaja značajna sredstva da sportisti mogu nesmetano da treniraju i da ne razmišljaju o spoljnim faktorima već da se usredserede na što bolji rezultat.

On je ukazao da je dobro što smo u više sportova osvajali medalje, jer vrhunski rezultati predstavljaju motor za razvitak baze jer nakon velikih uspeha interesovanje za sportom raste.

"Želimo da napravimo takvu selekciju da će najtalentovaniji da ostanu u sportu. Takdoje želimo da sport bude dostupan svim građanima i ne sme da bude privilegija... Znamo koliko koštaju članarine, znamo koliko je to teško za svaku porodicu, koliko koštaju putovanja, oprema. Cilj je da se smanje ti nameti da bi se što više dece bavilo sportom", rekao je Udovičić.

Ministar je podsetio da je vlada i u proteklom periodu radila na obezbeđivanju što je moguće boljih uslova za sportista.

U prethodne dve godine uprkos teškim vremenima i uprkos svim ekonomskim merama koje se sprovode u zmlji, nije se štedelo na sportu, rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima u prethodne dve godine otvoreno je više atletskih staza, u Novom Pazru se pravi atletski stadion, u Vršcu je stadion završen, preko leta će biti završen stadion u Kruševcu, u Kostolcu je otvoren gimnastički nacionalni centar, sa Fudbalskim savezom Srbije je dogovoreno da se napravi do 30 terena veštačke trave širom zemlje.

"Cilj nam je da donekle izmestimo sport van Beograda, širiti i jačati i druge centre", rekao je Udovicćić ukazujući da Srbija ogroman potencijal za razvoj ima i u sportskom turizmu.