Objavio Bojan Pavlović 25/11/2016 - 15:40

Udovičić: Pobeda da postane način života

Ministar omladine i sporta Vanja Udovicih otvorio je danas peti po redu Sajam sporta i pozvao sve da se kreira takav ambijent u kojem pobeda neće biti samo deo sporta, nego sastavni deo života.

"Moram da budem iskren pred vama, iako sam planirao da čitam govor, ne mogu, jer posle svega lepog što smo doživeli ove godine od našeg sporta rade emocije. Prošle godine na ovom mestu rekao sam da ćemo naredne popraviti rekord od 30 medalja u olimpijskim sportovima i uspeli smo jer je ove osvojeno 37. Ukupno su naši sportisti osvojili 651 medalju, dakle skoro dva puta u jednom danu vijorila se zastava Srbije na podijumima širom sveta", rekao je Udovičić u emotivnom obraćanju na ceremoniji otvaranja.
 
Prema njegovim rečima sportisti su potvrdili da su najbolji ambasadori Srbije i primer i motiv mladima da postanu ono što sanjaju.
 
"Bilo je i tuge, i porazi su deo sporta, svi smo zajedno i patili i bili ljuti ponekad, ali na kraju osvojili smo rekordan broj medallja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Jaki smo koliko je jak naš tim i koliko smo spremni da se žrtvujeno za sve nas".
 
Kao prioritet za naredni period Udovičić je naveo širenje baze i jačanje školskog sporta.
 
"Narednih meseci ćemo vrlo intenzivno kroz razne projekte jačati školski sport. Ove godine sagradili smo dosta objekata, otvorili Atletski centar, probuduli smo Saveze, dobijamo zahteve da svaki ima svoju kuću. Sledeće godine otvaramo Vaterpolo centar, posle idu rukomet, borilački sportovi, skijanje. Za par dana otvaramo atletski stadion u Novom Pazaru, što ostavljamo novim generacijama".
 
Na kraju, Udovičić je pozvao sve da budu iskreni prema sebi.
 
"Slogan ovog Sajma je Sport je zakon, ajde da budemo iskreni prema sebi i svako da se zapita koliko smo danas odvojili za sport. Ovaj Sajam treba da bude pokretač, da pošalje najbolju poruku mladim i hajde da odmah, od danas uzmemo učešće u sportu", zaključio je Udovičić.
 
Mišel Sen Lo, direktor kancelarije UNICEF-a i predstavnik UN u Srbiji takođe je pozdravio posetioce Sajma.
 
"Prošle godine Skupština UN usvojila je agendu za razvoj do 2030, da se ujedinimo u svum oblastima, uključujući i oblast sporta. Sport je rentabilan i fleksibilan alat za promovisanje mira, doprinosi blagostanju, a sportske aktivnosti utiču na najbolji način na razvoj dece", poručio je Sen Lo.
 
Svečanoj ceremoniji prisustvovali su ministri Rasim Ljajić i Mladen Šarčević, nemački ambasador Aksel Ditman i drugi.
 
Na ovogodišnjem Sajmu predstavlja se 95 granskih sportskih saveza, devet sportskih udruženja i 40 teritorijalnih sportskih saveza.
 
Sajam traje do nedelje, ulaz je besplatan, a posetioci će već prvog dana moći da uživaju u zanimljivim sportskim sadržajima, ali i da upoznaju sportske heroje poput Ivane Španović, Tijane Bogdanović, Milenka Zorića, Marka Tomićevića i selektora vaterpolista Dejana Savića.
 
Tanjug