Objavio Miloš Dimić 23/05/2014 - 13:46

Vlada Srbije ukinula vanrednu situaciju (VIDEO)

Na sednici Vlade Srbije održanoj danas, usvojen je predlog Kriznog štaba da se vanredna situacija, koja je uvedena pre sedam dana, zbog situacije izazvane poplavama, sem u dva grada i 17 opština, na teritoriji Republike ukine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zamolio je sve ministre da se sa još većom posvećenošću posvete poslu kojim su se obavezali građanima i izneo zahtev da se rad na zakonima, koji su imali prioritete pre poplava, kao što su Zakon o radu, privatizaciji, stečaju i sl., ubrza.

"Vraćamo se u formalne okvire normalnog delovanja, ali par meseci koji su pred nama, za nas su i dalje vanredni", rekao je premijer.

Na sednici je usvojena odluka da se ministri odreknu jedne svoje plate u korist saniranja šteta od poplava, kao i da se uputi predlog drugim državnim funkcionerima da to isto učine, sa manjim iznosima.

Takođe, odlučeno je da se stanovništvu sa poplavama ugroženog područja ne naplaćaju takse MUP-a Srbije pri vađenju ličnih dokumenata, kao i da se za pet dana spremi izveštaj Vlade o tome šta je rađeno tokom vanrednog stanja, koji će biti poslat Skupštini na uvid.

Premijer Vučić je obavestio sve da je prihvatio poziv nemačke kancelarke Angele Merkel da se sastane sa njom i nemačkim privrednicima 11. juna u Nemačkoj, kao i da je njegova otkazana poseta Beču zbog poplava, zakazana ponovo za 4. i 5. juni.