Objavio Branislav Popović 25/10/2015 - 12:23

Rosi kaznjen nakon incidenta sa Markezom, Lorenco prisao na sedam poena (VIDEO)

Legendarni, mnogi će reći i najveći motociklista svih vremena, Valentino Rosi, napravio je neshvatljiv potez, najveći gaf u karijeri, i to u trenutku kada se borio za šampionsku titulu.
 
U jeku borbe sa trojicom Španaca, od kojih je samo jedan, njegov klupski kolega Horhe Lorenco mogao da mu uzme titulu prvaka u Moto GP klasi, a to bi mu bila deseta u karijeri, Rosi je šutnuo motor aktuelnog šampiona Marka Markeza iz Honde, oborio ga na zemlju i izbacio iz trke!?
 
Posle dugog većanja i razgovora sa vozačima odmah posle trke, dok su još bili u odelima, sudije su dponele konačnu odluku: Rosiju ostaju osvojeni bodovi, ali je dobio tri kaznena poena, što uz jedan zarađen u Mizanu ranije, znači da će na sledećoj trci, poslednjoj trci sezone u Valensiji - startovati poslednji! 
 
Da će Lorenco će gotovo sigurno biti novi šampion sveta, a 36-godišnja legenda ostati da "visi" na stubu srama, bez titule koja je u jednom trenutku bila skoro pa izvesna...
 
 
Posle neviđenog incidenta između Rosija i Markeza, Dani Pedrosa iz Honde osvojio je prvo mesto vodeći trku od starta do cilja, Lorenco je na Jamahi prošao kao drugi, a Rosi kao treći, što znači da poredak pred zatvaranje sezone izgleda ovako:
 
Rosi 312, Lorenco 305, ali...
 
U Moto GP klasi bodovi se dele ovako: 25, 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 i 1, što znači da Rosi ne sme da dozvoli Lorencu da napravi sedam bodova razlike (Lorenco ima više pobeda i bio bi prvi ako bi završili poravnati po broju bodova).
 
Dakle, ako bi Lorenco pobedio u Valensiji, Rosija bi spasilo samo drugo mesto. Ako bi Lorenco bio drugi, Rosi ne bi smeo da bude ni četvrti...
 
Eventualno, šansu bi imao ukoliko bi Honde (Pedrosa i Markez), koje su trenutno znatno brže od Jamahe, uzele prva dva mesta, da Lorenco bude treći, a Rosi uspeo da se domogne pete pozicije, jer bi tada Lorenco uzeo 16, a Rosi 11 bodova.
 

 

MONDO