Objavio Branislav Popović 10/06/2016 - 23:23

Xross trka 2016 - prvi dan: Prolog ozbiljno namučio takmičare!

Kakav dan! Već na samom startu ovogodišnje Xross trke Tara je opravdala titulu surove planinske lepotice i ozbiljno namučila vozače na Prologu. 
 
 
Nekoliko sati pre početka Prologa, provala oblaka nad Kaluđerskim barama. Kiša je bez prestanka pljušatala čitava dva sata. Kao da ogromni i gusto zbijeni balvani, kamenjari i zemljani doskoci nisu dovoljni teški, kiša je stvorila i bare na poligonu i ceo izazov učinila klizavijim. Loše vreme, međutim, nije pokvarilo raspoloženje među vozačima koji su jedva čekali da se nebo razvedri i da se uhvate u koštac sa prvim preprekama. 
 
 
Motori su zagrmeli i vozači su hrabro i smelo krenuli o osvajanje Prologa. Oni malo iskusniju su ovaj test brzine, agilnosti i izdržljivosti “položili” sa najboljim ocenama jer su bez većih problema svojim motorima vozili preko kamenjara i balvana. Međutim, bilo je mnogo vozača kojima su ove varljive prepreke i klizavo zamljište bili pravo mučenje, pa su padali sa motora i zaglavljivali se. Poslednjim atomima snage i uz nesebičnu pomoć drugih vozača, što je običaj u ovom sportu, ipak su uspeli da stignu na cilj. 
 
 
Prvog dana takmičenja, najbolje vreme u klasi A imao je Austrijanac Filip Bertl inače jedan od favorita na ovogodišnjoj trci. On je Prolog završio za 2:36.88, drugi je bio Novozelanđanin Kris Birč, a treći prošlogodišnji pobednik Miha Špindler iz Slovenije. U klasi B nabrži i najspretniji je bio Slovenac Tomaz Župan sa vremenom 3:06:20, pratili su ga zemljaci Janez Jelenc i Toni Podobnik.
 
 
Sutra je novi dan, a ako je sudeći po ovom paklenom Prologu, Xross će biti ogroman izazov za sve takmičare koji će ozbiljno morati da tesitraju i pomere svoje granice ako žele da završe trku.
 

Foto: Predrag Vučković