Objavio Branislav Popović 23/08/2016 - 11:52

Gak: Beograd povećava ulaganja u školski sport

Na izgradnji zdravog sistema finansiranja sporta se mnogo radi i Beograd će nastaviti da pomaže školski sport i sportske klubove, pre svega obezbeđivanjem besplatnih termina u dvoranama i bazenima, izjavio je danas sekretar za sport i omladinu Slavko Gak.
 
Kako se navodi u saopštenju informativne službe Beograda Gak je, gostujući na Studiju B, rekao da je srpska prestonica sportskim klubovima 2014. omogućila 14.000 besplatnih sati kada je korišćenje termina u pitanju, a da je danas taj broj gotovo 19.000.
 
"Mislim da je sistem funkcionisanja sporta u državi i gradu postavljen na prave osnove", rekao je Gak.
 
On je istakao da je sport nacionalni brend i da ne može da bude socijalna kategorija, iako mora da bude dostupan svima.
 
"Sport ne sme da predstavlja samo trošak, već bi trebalo da bude zdrava investicija, a ulaganjem u sport ulažemo u zdravlje nacije", rekao je gradski sekretar.
 
Prema njegovim rečima mnogo se radi na izgradnji zdravog sistema finansiranja sporta.
 
"U momentu kada sam došao na čelo Sekretarijata za sport i omladinu bilo je mnogo stvari koje nisu bile sistemski uređene. Tada je 80 odsto odluka o tome gde će novac ići bilo diskreciono pravo sekretara, dok danas, to odgovorno tvrdim, nešto poput toga ne postoji", rekao je Gak.
 
Povodom večerašnjeg dočeka srpskih sportista iz Rio de Žaneira, Gak je istakao da je plato ispred Narodne skupštine izabran iz bezbednosnih razloga. 
 
"Terasa Skupštine grada je jednostavno premala za ovu priliku. Bezbednost sportista je na prvom mestu i ne smemo da dozvolimo da se bilo kome nešto dogodi na dočeku", rekao je Gak.
 
 
 
 
Tanjug