Objavio Branislav Popović 23/07/2016 - 10:00

Ispraćaj srpskih olimpijaca: Srećan put svetskoj klasi!

Olimpijske igre još nisu ni počele, a srpski strelci su već oborili jedan rekord. Na OI u Rio de Žaneiru učestvovaće devetočlana srpska streljačka selekcija. Nikad do sada, pa ni u vreme velike Jugoslavije, naša zemlja nije imala toliko predstavnika na streljačkom olimpijskom turniru.
 
U klubu „Petica“ nma Adi Ciganliji večeras je organizovan svečani ispraćaj naših strelaca-olimpijaca, na kome su im čelnici Saveza i brojni gosti poželeli mnogo uspeha u Riju.
 
Srbiju će na predstojećim Igrama ( 5 – 21. avgust) predstavljati: Stevan Pletikosić, Ivana Anđušić Maksimović, Andrea Arsović, Milenko Sebić, Milutin Stefanović (svi puška), Bobana Veličković, Zorana Arunović, Damir Mikec i Dimitrije Grgić (svi pištolj). Uz njih će biti stručni štab u sastavu: Srećko Pejović, Boban Marković, Dragan Donević.
 
Pozdravljajući goste Siniša Mašović, predsednik Streljačkog saveza Srbije, je podsetio da naša zemlja na velikim streljačkim takmičenjima učestvuje od 1903. godine.
 
-U dugoj istoriji naši strelci su osvojili 12 olimpijskih medalja, čime spadaju u krug najtrofejnijih srpskih sportista – istakao je Mašović.– Srpskoj selekciji želim da, pored nespornog visokog kvaliteta, u Riju ima i sportske sreće. Želim im da postignu ono čemu su stremili protekle četiri godine, da ispune ciljeve i ambicije. I oni koji nisu otišli na Olimpijske igre ne treba da budu tužni, jer imaće sigurno još šansi.
 
Pre nekoliko dana Olimpijski komitet Srbije je Ivani Anđušić Maksimović, olimpijskoj vicešampionki iz Londona 2012,  ukazao veliku čast da bude barjaktar na svečanom otvaranju Igara. Sa srpskom trobojkom u rukama predvodiće srpski olimpijski tim u defileu.
 
– Odluka Olimpijskog komiteta Srbije je veliko priznanje za Ivanu Anđušić Maksimović lično, ali i za njen tim i za ceo naš sport. Ne sumnjam da će svi naši strelci dostojno predstavljati Srbiju u Rio de Žaneiru, da će biti pravi ambasadori – poručio je Mašović, poželevši još jednom sreću, kako strelcima tako i svim našim olimpijcima u Rio de Žaneiru.
 
Srećko Pejović, sportski direktor SSS,m je podsetio da reprezentativci u nedelju putuju na pripreme u Francusku.U Rio iz Pariza odlaze 31. jula, da bi 2. avgusta imali i prve treninge. Streljački turnir počinje već 6. avgusta.
- Uvek se pred velika takmičenja postavljaju pitanja šta očekujemo. Teško je prognozirati, posebno u streljaštvu. Ali, mogu slobodno da kažem da imamo mnogo jak olimpijski tim, svako od naših devetoro reprezentativaca je svetska klasa. Dokazali su to vrhunskim rezultatima u ovoj i proteklim sezonama. Ne sumnjam da će dati sve od sebe, a da li će doći i do medalja zavisi i od drugih – poručio je Pejović.
 
Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predstavnici velikog broja klubova, članovi Upravnog odbora, zatim legenda srpskog streljaštva Mirjana Mašić Jovović, Dane Korica u ime Sportskog saveza Srbije, Nenad Pajić, selektor strelaca paraolimpijaca, Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije, najuspešnijeg srpske organizacije u neolimpijskim sportovima...