Objavio Bojan Đokić 22/07/2017 - 21:24

Dve medalje za Srbiju

Srpski strelci su na sjajan način otvorili učešće na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Bakuu. Prvog dana okitili su se sa dve medalje. Muška seniorska ekipa pištoljem slobodnog izbora je osvojila titulu šampiona Evrope, a u istoj disciplini Damiru Mikecu je pripalo pojedinačno srebro. Uz Mikeca u šampionskoj ekipi gađali su Dimitrije Grgić i Duško Petrov. U finalu  se takmičio i Grgić i osvojio četvrtu poziciju. Duško Petrov je zauzeo 14. mesto.

Grgić je najviše doprineo ekipnom uspehu, jer je postigao najbolji rezultat u kvalifikacijama. U finale ušao kao prvi, Mikec kao sedmi.

Srpski trio je postigao istorijski uspeh. Nikad  do sada muška ekipa nije osvojila zlato MK pištoljem na velikom takmičenju, ne samo u istoriji srpske, već i  jugoslovenske reprezentacije. Nakupili su se naši „pištoljaši“ mnogo odličja, između ostalih i bronzu na ovogodišnjem EP vazdušnim oružjem. Nedostajalo im je samo zlato.

U pojedinačnoj konkurenciji Mikec je ostvario rezultat od 226 krugova, dok je prvoplasirani Ukrajinac Pavlo Korostilo izjednačio svetski rekord pošto je ostvario rezultat od 230,5 krugova.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja u pojedinačnoj konkurenciji našao se Lauris Strautmanis iz Letonije sa 208,7 krugova, a četvrti je bio Grgić sa 187,7 krugova.

Mikec je došao tako do svoje prve medalje na Evropskim prvenstvima MK oružjem. Sa šampionata Starog kontinenta vazdušnim oružjem ima dva srebra (Arnhem 2015. i Maribor 2017). Na Evropskim igrama, koje su 2015. održane baš u Bakuu, i koje su po konkurenciji bile jednake šampionatu Starog kontinenta je trijumfovao i vazdušnim i MK pištoljem.

U nedelju, drugog dana Šampionata Srbiju će predstavljati muški juniorski tim MK puškom iz ležećeg stava (Stevan Jovanović, Lazar Kovačević, Veljko Ilić).