Objavio Jovica Nikić 25/02/2018 - 12:46

Niko kao Marit Bjergen

Norvežanka Marit Bjergen osvojila je zlato u skijaškom trčanju na 30 kilometara i upisala se u istoriju olimpizma.
 
U poslednjoj  disciplini u Pjongčangu Bjergen je srušila sve rekorde jer nijedan sportista pre nje na ZOI nije došao do 15 medalja. 
 
Do svog osmog zlata fantastična Norvežanka je došla na dominantan način, a u cilj je ušla sa skoro dva minuta prednosti ispred srebrne Finkinje Kriste Parmakoski i bronzane Šveđanke Stine Nilson.
 
37-godišnja Norvežanka u Pjongčangu je osvojila pet medalja - zlato na 30 kilometara i štafeti 4x5km, srebro u skiatlonu i bronze u ekipnom sprintu i u trci na 10 km slobodnim stilom.
 
Sa osam olimpijskih zlata Bjergen se na listi svih vremena izjednačila sa sunarodnicima biatloncem Ole Ajnarom Bjerndalenom i skijašem-trkačem Bjernom Dalijem.
 
U istoriji Igara trofejniji od Norvežanke su plivač Majkl Felps i gimnastičarka Larisa Latinjina, ali su u svojim sportovima imali više discplina i prilika za osvajanje odličja.
 
Trijumfom Marit Bjergen Norvežani su u velikom stilu okončali Igre u Pjongčangu i to sa rekordnih 39 medalja (14 zlatnih, 14 srebrnih, 11 bronzanih). "Vikinzi" su za dve medalje nadmašili dosadašnji rekord Amerikanaca, postavljen pre osam godina u Vankuveru.