Objavio Jovica Nikić 15/03/2018 - 19:25

Kamil Stoh klasa za sebe!

Kamil Stoh je klasa za sebe! 
 
Fantastični poljski ski skakač pobednik je takmičenja koje je u okviru norveške turneje i Svetskog kupa održano u Trondhajmu.
 
Aktuelni olimpijski šampion i pobednik Novogodišnje turneje Četiri skakaonice ostvario je drugu uzastopnu pobedu na norveškoj turneji, a prvu u karijeri u Trondhajmu i to u velikom stilu.
 
Najpre je u prvoj seriji daljinom od 146 metara postavio novi rekord skakaonice Granasen, a potom je u drugoj doleteo do 141 metra za veoma ubedljivu pobedu.
 
Stoh je upisao sedmu pobedu u sezoni, a ukupno 29 u karijeri u Svetskom kupu i sada je na šestom mestu večne liste. I dalje je prvi Austrijanac Šlirencauer sa 53 pobede, a Stohov sunarodnik, legendarni Adam Mališ, je sa 39 pobeda na trećem mestu.
 
Skokovima od 141.5 i 138 metara drugo mesto osvojio je Austrijanac Štefan Kraft, prošlogodišnji pobednik norveške turneje i Svetskog kupa.
 
Kao i u Lilehameru treće mesto osvojio je domaći predstavnik Robert Johanson. I on ima sjajnu sezonu jer je u ekipnoj konkurenciji olimpijski šampion i svetski prvak u ski letovima, a na Igrama u Pjongčangu osvojio je i dve bronze u pojedinačnoj konkurenciji.
 
Uoči takmičenja u Vikersundu, gde takmičari mogu da računaju na maksimalno pet letova, u plasmanu turneje Stoh ima velikih 88 poena prednosti u odnosu na Johansona (73 metra). Trećeplasirani Norvežanin Stjernen ima zaostatak od 112 poena (93 metra) tako da je Poljak veoma blizu trofeja i novčanog bonusa od 60.000 evra.
 
Stoh je veoma blizu i druge titule pobednika Svetskog kupa jer tri pojedinačna takmičenja pre kraja ima 245 bodova više od najbližeg pratioca Nemca Frajtaga.