Objavio Jovica Nikić 23/03/2018 - 17:50

Stoh osvojio i Planicu

Poljak Kamil Stoh pobednik je prvog pojedinačnog takmičenja u ski letovima koje je u okviru završnice Svetskog kupa održano na Planici.

 

Na čuvenoj slovenačkoj letaonici "Braća Gorišek" Stoh je došao do pobede letovima od 245 i 234 metra.

 

Fantastični Poljak ostvario je drugu pobedu u karijeri na Planici, treću na letaonicama, a ukupno 30 u Svetskom kupu.

 

Stoh je ove sezone osvojio Svetski kup, olimpijsko zlato, Novogodišnju turneju "Četiri skakaonice", norvešku turneju i srebro na SP u ski letovima, ali mu svi ti uspesi nisu smanjili motivaciju i želju za vrhunskim rezultatom.

 

Letovima od 242 i 234.5 metara mladi Norvežanin Johan Andre Forfang osvojio je drugo mesto, što mu je treći podijum na Planici.

 

Prošlogodišnji pobednik Austrijanac Štefan Kraft bio je treći letovima od 238 i 234.5 metra, dok je Norvežanin Robert Johanson 28. rođendan proslavio osvajanjem četvrte pozicije.

 

Pred 15000 navijača među najboljih 10 bili su i takmičari iz Nemačke i Japana, ali i legendarni Slovenac Robert Kranjec. Bivši svetski prvak i pobednik Svetskog kupa u ski letovima postao je prvi takmičar koji je u karijeri preko 200 puta doleteo iznad 200 metara.

 

U plasmanu ski letova vodi Stjernen sa 212 bodova, Johanson ima 200, Stoh 150, a Tande 140 bodova.

 

Svi ovi rezultati obećavaju sjajno ekipno takmičenje u subotu. Prethodne dve sezone najbolji su bili Norvežani, a aktuelni prvaci sveta u letovima i ove godine su veliki favoriti.