Objavio Jovica Nikić 25/03/2018 - 12:17

Stoh začinio fantastičnu sezonu, Stjernenu Globus u ski letovima

Fantastičnu sezonu Poljak Kamil Stoh začinio je pobedom na poslednjem takmičenju u okviru Svetskog kupa koje je održano na letaonici "Braća Gorišek" na slovenačkoj Planici.
 
Pred 25.000 navijača, među kojima je bilo i 5000 Poljaka Stoh je trijumfovao letovima od 245 i 234.5 metara i tako je došao do treće pobede u karijeri na Planici, četvrte na letoanicama, a ukupno 31. u Svetskom kupu.
 
Neverovatni Poljak je ove sezone osvojio Svetski kup, olimpijsko zlato, Novogodišnju turneju "Četiri skakaonice", norvešku turneju i srebro na SP u ski letovima, ali i takmičenje Planica 7, jer je sakupio najviše poena posle sedam letova u Sloveniji, što mu je donelo bonus od 20.000 evra.
 
Prošlogodišnji pobednik Svetskog kupa Austrijanac Štefan Kraft bio je drugi na poslednjem takmičenju sezone, letovima od 243 i 236 metara.
 
Kraft je jedina svetla tačka u austrijskom timu koji je tek treći put u istoriji Svetskog kupa ostao bez pobede u jednoj takmičarskoj sezoni.
 
Treći na Planici, izdanjima od 243.5 i 234,5 metara bio Norvežanin Danijel Andre Tande, a slede njegovi sunarodnici Johanson i Stjernen.
 
Pored dominacije u ekipnoj konkurenciji u Svetskom kupu, "Vikinzi" su na SP u ski letovima osvojili ekipno zlato, Tande je postao prvak sveta, a sada su dobili i pobednika Svetskog kupa u ovoj disciplini.
 
Mali Kristalni globus osvojio je Stjernen sa 257 bodova i on je prvi Norvežanin koji je ostvario takav rezultat u istoriji Svetskog kupa.