Objavio Branislav Popović 29/12/2016 - 16:07

Dodeljena priznanja u okviru "Dana rukometa 2016"

U prostorijama Rukometnog saveza Srbije u okviru tradicionalnog "Dana rukometa" dodeljene su godišnje nagrade najboljim pojedincima, kao i sponzorima i prijateljima Saveza. Petar Nenadić i Sanja Radosavljević (zbog obaveza u Mađarskoj gde igra, nagradu je primio njen brat), izabrani su za najboljeg rukometaša, odnosno, rukometašicu u 2016. godini u tradicionalnoj anketi u saradnji sa Sportskim žurnalom. Priznanje za najboljeg trenera otišlo je u ruke trenera šampionske ekipe Bekament Bukovičke Banje, Živojina Maksića, a najbolji sudijski par su Dušan Stojković i Nenad Nikolić sedmu godinu zaredom.
 
- Kruna 2016. godine koja je bila idealna u klupskom i individualnom smislu. Veliko je ovo priznanje za mene i motiv više za narednu godinu. Uvek je teže odbraniti, nego osvojiti. Osvojili smo dva boda na startu kvalifikacija, moglo je da se završi i sa četiri, ali u današnjem rukometu svako svakoga može da dobije. Na nama je da u 2017. godini u te četiri utakmice iščušamo šest bodova i plasiramo se na EP u Hrvatsku - rekao je Petar Nenadić.
 
Živojin Maksić, najbolji trener u srpskom rukometu u 2016. godini:
 
- Jedna od najlepših delatnosti kojom možete da se bavite je trenerski posao. Omogućava vam kreativan rad, da stvarate nove, mlade igrače, i uz to, kvalitetne i zdrave ličnosti, što omogućava da osvajate medalje i trofeje. Sa druge strane, trenerski posao je jako težak, zahteva svakodnevni rad. U sportu ne postoji juče, uvek morate da napredujete. Ova nagrada obavezuje za dalje. Zahvalio bih se svim svojim igračicama i ljudima sa kojima sam sarađivao - reči su najboljeg trenera u 2016. godini.
 
 
 
Gostima na završnoj svečanosti se obratio i predsednik UO RSS, Božidar Đurković:
 
- Teška je godina za nama, ova 2016. nije bila lagana za rukomet. Imali smo izbore, znate šta se sve odvijalo, voleo bih da je što pre zaboravimi i da krenemo zajedničkim snagama da radimo na dobrobit srpskog rukometa. Godina nije bila sjajna ni rezultatski, ali smo učestvovali na velikim takmičenjima, ostvarili plasmane, igrali i u kadetskoj, i juniorskoj konkurenciji. Već početkom januara nas očekuju kvalifikacije u Gornjem Milanovcu za Svetsko prvenstvo juniora - rekao je Đurković i podvukao:
 
- Moramo da radimo u tri pravca. To su jedinstvo organizacije, finansijsko ojačavanje, dobijanje više sredstava od Ministarstva i novih sponzora, i pod tri, ili pod jedan, da pokušavamo da ostvarimo što bolje rezultate i umešamo se  borbu za medalje. To su prioriteti Saveza. Sledi i usaglašavanje normativnih akata sa novim Zakonom o sportu. Obećavam da će ovaj UO uraditi sve što bude mogao da se ciljevi ostvare u najvećoj mogućoj meri. Želim vam sve najbolje u 2017. godini.
 
Državni sekretar u Ministarstvu sporta i omladine, Predrag Peruničić, obratio se skupu:
 
- Čestitam novom rukovodstvu i želim srećan rad i novu godinu. Biće veoma teško i predstoji im mnogo posla. RSS sistemski prati, ali mora da se napravi i zaokret u menadžmentu. Ne može ni jedan Savez da opstane na plećima države. Predstoji težak period, a država će sve manje učestvovati u svemu tome. Savezi pokušavaju da prave nacionalne trening centre jer se pokazalo da takvi uslovi donose 30% više medalja. I rukomet treba da razmišlja o tom pravcu. Zatajili smo u tom pravcu, ali ako se radi sistemski i svi posvete, može se napred. Želim da se rukomet vrati tamo gde je bio. Ono što mene brine, to su mlađe selekcije, poslednjih godina nemamo rezultate, tu Savez mora da pokuša da stvori bolje generacije. 

Kategorije: