Objavio Branislav Popović 10/12/2016 - 12:19

Rukometašice: Boricemo za polufinale

Srpske rukometašice u glavnu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu u Švedskoj ulaze sa tri boda zajedno sa domaćom selekcijom na vrhu tabele. Tri naporna meča u prvoj fazi u Stokholmu donela su umor u srpsku rukometnu ekspediciju, pa je tročasovni put od Stokholma do Geteborga prošao tiho u odmoru.
 
Reprezentacija se smestila u Gota Tauers hotel u neposrednoj blizini dvorane u kojoj će se igrati mečevi glavne faze. Prvi trening će biti održan u 17 časova, a meč sa Nemačkom, koja je prenela dva boda iz grupe B na programu je u subotu u 16.15 časova.
 
- Čeka nas ozbiljna reprezentacija sa ozbiljnim trenerom Biglerom. Nemice imaju dve kompletne postave. Jednu višu i malo sporiju, a druga je niža, ali i brža. Gledala sam meč sa Holanđankama koje su dobili, a čeka nas i dalja analiza ostalih mečeva. Biće to teška utakmica, ali tražimo rešenje i za njih - rekla je selektorka Dragica Đurić o meču sa Nemicama i osvrnula se na problem umora:
 
-  To jeste glavno pitanje na koje imam spreman odgovor. Ako ima volje i želje, biće i snage. Dosta toga ide iz glave. Imamo hendikep, povredu Lavko, ali i pored svega na nama je da izvučemo još više protiv protivnika koji ima sve odlike germanskog mentaliteta, snagu i upornost.
 
 
 
Selektorka nije propustila da pohvali dosadašnji rezultat...
 
-  Ponosna sam na ove devojke za sve što smo uradili do sada. Verujem da će tako ostati do kraja.
 
Po prvi put se posle duela sa Švedskom, u izjavama mogla čuti reč "polufinale"...
 
- Došli smo u Geteborg da se borimo za polufinale. Imamo tri boda što nije malo i to mi daje pravo da maštam i razmišljam o polufinalu.
 
 Najiskusnija u srpskom timu, desni bek Marina Dmitrović (31), ovako je videla dosadašnji učinak:
 
- Niko od nas nije očekivao da na startu grupe glavne faze budemo na čelu tabele. Na nama je da se spremamo na dalje. Ne žurimo nigde, idemo meč po meč, biće to sve dobro.
 
Poslednji put smo na velikim takmičenjima igrali sa Nemicama u Skoplju na EURO 2008. Izgubili smo dobijen meč 30:31 u poslednjim sekundama...
 
- Sećam se dobro tog meča, bila je to stvarno luda utakmica u kojoj smo nesrećno izgubili. Nemačka nikada ne menja sistem. U ovom trenutku je najbitnije da se odmorimo. To je ključ, da stišamo euforiju i da se dobro spremimo u ova 24 časa. Naša najjača strana i najveća šansa je odbrana. To zaista dobro funkcioniše. Dobro se pokrivamo, trčimo i krećemo. Napad kao napad, daćemo gol.
 
Dmitrovićeva je za reprezentaciju debitovala davne 2006. godine, upravo na EP u Švedskoj. Uz mnogo razočaranja, pa zatim i uspeha (srebro na SP 2013), i dalje je spremna da pomogne državnom timu:
 
- Imam volju, mogu, želim, u dobroj sam formi. Uvek te vuče da budeš sa ovim devojkama, u ovoj euforiji, da si u nečemu što se zove reprezentacija. Teško je bez toga, pa to je i pokretač zašto se bavimo sportom. Svi mečevi će biti teški u glavnoj fazi. Istrošene smo, ali smo Srpkinje sa ludom glavom i inatom. Može to mnogo dobro da ispadne na kraju.
 
Gotovo nepogrešiva sa levog krila, Sanja Radosavljević, puca visoko na mečevima u Geteborgu:
 
- Dobro je, ostvarile smo uspeh, jako dobar za reprezentaciju i našu zemlju. Ne znam puno o Nemicama, ali znam Klaru Voltering, koja je branila u Budućnosti. Odličan je golman, ali se nadam da ću nastaviti sa dobrim partijama i oči u oči sa njom. U Geteborgu će nam najteže biti sa Francuskinjama, koje su vrhunski sastav, pun individualaca, fizički moćnih i iskusnih. Bez obzira na to, nadam se pobedama sve do finala.

Kategorije: