Objavio Vladislav Popović 26/07/2017 - 16:20

Djoković propušta ostatak sezone

Srpski teniser Novak Djoković objavio je danas da će propustiti ostatak sezone zbog povrede lakta.

"Bilo je raznih spekulacija i raznih izjava vezano za stanje moje povrede, pa sam želeo da vas lično obavestim o tome. Nakon konsultacijama s doktorima doneo sam odluku odmorim i da napravim pauzu do kraja sezone. Dakle, neću igrati nijedan turnir do kraja sezone", rekao je Djoković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Djoković je ove sezone osvojio dva trofeja, nije uspeo da odbrani titulu na Rolan Garosu, a učešće na Vimbldonu je završio u četvrtfinalu kada je upravo zbog povrede lakta predao meč Tomašu Berdihu.

Srpski teniser, trenutno četvrti igrač sveta, u karijeri je osvojio 68 titula, od čega 12 grend slem titula.

"Ovo je povreda koju vučem već godinu i po dana. Predstavljala mi je problem na mnogim turnirima u poslednje vreme, ali u poslednjih mesec i po dana je eskalirala. Predaja na Vimbldonu je bila znak da treba da donesem radikalnu odluku. Ovo nije profesionalno lak trenutak za mene", rekao je Djoković.

Nekada prvi teniser sveta je najavio da će oko dva meseca odmarati "bez reketa". 

"Svi stručnjaci, specijalisti različitih oblasti medicine složili su se da priroda povrede zahteva neigranje i pasivno aktivan odmor, odnosno rehabilitaciju. Predamnom predstoji period na kome ću raditi na jačanju lakta i čitavog svog tela", rekao je Djoković.

Srpski teniser je istakao i da operacija nije neophodna.

"Svi stručnjaci, čak i ortopedi i hirurzi, ne preferiraju da se operišem, jer nije nužno. Nisam, niti želim da se ikada operišem, tako da mi je drago što na prirodan način da se oporavim. Šest meseci je više nego dovoljno da se izlečim, rehabilitujem, i da 1. januara krenem na najvišem mogućem nivou. Bilo je i turnira i faza gde je to bilo bolje, ali prosto, nekako sam se nadao kako vreme odmiče da će se povreda smiriti, jer nisam imao kidanje ligamenata, mišića, niti išta slično. Ovo je povreda karakteristićna za tenisere i bejzbol igrače, jer je mehanička. Jedan od glavnih uzroka je prepoterećenost", rekao je Djoković.

On je najavio i da će trener Andre Agasi i u buduće raditi sa njim.

"S pozitivne strane gledano, imaću vremena da se posvetim svom telu i sastavim tim koji će biti uz mene u narednoj sezoni. Andre Agasi je prihvatio da bude uz mene i na početku sledeće sezone i jako sam mu zahvalan na tome", dodao je Djoković. 

On je rekao da tek treba da nadje kondicionog trenera i dodao da još čeka odluku Marija Ančića da li će i dalje biti u njegovom timu. 

"Mario Ančić je još prioritet, ali on je izgradio potpuno drugačiji život. Potrebno mu je da razmisli, da li želi opet da se posveti tenisu... Imam još nekoga u opticaju, ali čekam Ančićev odgovor", rekao je Djoković.

Djoković je najavio i da će sigurno igrati prve nedelje u narednoj sezoni. 

"Od sada pa do prvog turnira u 2018. ima sasvim dovoljno vremena i to je dovoljno za mene da se potpuno izlečim", rekao je on.

Četvrti teniser sveta je rekao da tek sada shvata kako je igračima koji se suočavaju "sa ovakvim stepenom povreda" gotov svake sezone. 

"Shvatio sam koliko sam bio blagosloven da ovakve povrede, koje bi me ometale u takmičenju, nisam imao do sada u karijeri. vo je povreda koju vučem već godinu i po dana i predstavljala mi je problem na mnogim turnirima u poslednjih godinu i po, ali u poslednjih mesec do dva je eskalirala, pogotovo na Vimbldonu gde sam morao da završim četvrtfinale predajom. To je bio znak da mora da se donese odluka koja je u ovom trenutku radikalna.  šest meseci da takve povrede nisam imao", rekao je srpski teniser.

Djoković je kazao da je povreda lakta najviše uticala na njegov servis, kao i da će se u predstojećem periodu u potpunosti posvetiti isceljivanju povrede i jačanju tela.

On je kazao da ga raduje što imati slobodno vreme i što će moći da se posveti stvarima za koje do sada nije imao mnogo vremena.

"Sa pozitivne strane imaću vremena da se posvetim svom telu i sastavim tim koji će biti sa mnom od početka priprema za sledeću godinu. Jelena i ja ćemo postati roditelji po drugi put i na tome će mi biti fokus", kazao je četvrti teniser na ATP rang-listi.

On je rekao da se u poslednja tri meseca osećao lepo na terenu, ali da je u četvrtfinalu Vimbldona bio imun na lekove i da je to bila poruka da je telu potreban odmor.

"Dobro sam igrao na Vimbldonu, osećao sam se igrački gledano odlično, puno samopouzdanja. Nažalost, jesam osećao bol u laktu. To se postepeno povećavalo u intenzitetu. Nadao sam se da će neka brza i laka rešenja, tipa pilula, rešiti to, iako nisam pobornik toga. Prvi put posle jeseni 2015. bio sam imun na sve lekove. Nisam reagovao uopšte. To je bio znak da nema dalje, da moram da se zaustavim, odmorim izlečim", kazao je on.

On će zbog odsustva sa tura po prvi put posle 10 godina ispasti iz prvih 10 tenisera sveta.

"U odlično, raduje me što ću moći da naletim na nekog od prvih nosioca u prvom, drugom kolu", rekao je Djoković.

Novinare je zanimalo da li će biti po povratku biti pod manjim pritiskom.

"Sa jedne strane da, možda zbog renkinga i okolnosti. Sama činjenica da neću igrtati pre prvog turnira u sezoni šest meseci nameće da ne očekujem nešto previše. S druge strane, poznavajući sebe, previše sam ambiciozan. Sve u pozitivnom smislu. Ne stresiram sebe. Poznavajući svoje psihofizičke sposobnosti, uvek imam najveće ambicije i želje", rekao je Djoković

On je čestitao Federer na osvajanju Vimbldona, što mu je bio 19. grend slem turnir u karijeri. 

"Čestitam Federeru i Nadalu na svemu što rade, pogotovo Federeru na ovom Vimbldonu. To što on radi je vredno svake pohvale. Ne mislim da postoji neka teorija zavere, prosto imam sreću, s druge strane ne, ali više da ima to što sam u njihovoj eri i što sam postao teniser koji sam danas. Normalno je očekivati da njih dvojica imaju više pažnje i prostora. Logično je, postigli su to što su postigli, zaslužuju svako poštovanje", rekao je Djoković. 

Novinari su upitali Djokovića da li se nada će po povratku na tur imati sezonu kao Rodžer Federer ove sezone, a srpski teniser je odgovorio "Daj Bože".

Srpski teniser je rekao da su svi sponzori ostali uz njega, kao i da im je izuzetno zahvalan što su to učinili.

Tokom konferencije putem prenosa vaterpolo reprezentativci su ga pozdravili i poželeli mu brz oporavak, a Djoković im je uz osmeh poručio da ih voli i da su oni ponos Srbije, a takodje im je i poželeo sreću u polufinalu protiv Srbije

beta