Objavio Bojan Đokić 26/02/2018 - 17:29

Svetsko prvenstvo umesto Dejvis kupa

Međunarodna teniska federacija (ITF) zvanično je saopštila je da će doći do velikih promena u Dejvis kupu.

ITF je objavio da je dogovorio saradnju sa kompanijom Kosmos – ugovor je potpisan na 25 godina i vredan je tri milijarde dolara.

Osnivač i predsednik investicione grupe je štoper Barselone Đerar Pike, a kompanija je podržana od strane Hirošija Mikitanija, izvršnog direktora kompanije Rakuten.

Uprava ITF jednoglasno je odlučila da kreira novi veliki veliki turnir koji će se održati na kraju godine – Svetsko ekipno prvenstvo u tenisu.

Jedan od inicijatora ove promene je bio i Novak Đoković. Srpski teniser je u nekoliko navrata javno  naglašavao da je potrebno menjati Dejvis kup, ali nije naišao na širu podršku.

Pojavom kompanije Kosmos i Đerara Pikea stvorila se mogućnost za promenu , Međunarodna teniska federacija je prihvatila plan  te ćemo uskoro gledati Svetsko ekipno prvenstvo u tenisu.

Novo takmičenje je, zapravo, "reinkarnacija" turnira "World Team Cup", koje se igralo od 1975. do 2012. godine, a koje bi prema planu Đokovića i Pikea trebalo da zameni "zastareli" Dejvis kup.

Takmičenje je predviđeno da bude u novembru i da traje nešto više od sedam dana. Na njemu će učestvovati 18 reprezentacija koje će biti podeljene u nekoliko (nije još precizirano) grupa.

Posle grupne faze usledili bi eliminacioni dueli (četvrtfinale), a igrala bi se dva singla i jedan dubl, na dva dobijena seta. Sigurni učesnici bi bile selekcije iz Svetske grupe (16) dok bi dve bile naknadno izabrane.

"Ovo je velika promena za tenis i ITF. Naša komisija je podržala ambiciozni plan za budućnost Dejvis kupa. Naša vizija je da napravimo veliko finale na kraju sezone koje će biti festival tenisa i zabave. Na njemu će učestvovati najbolji teniseri koji će predstavljati svoje nacije i koji će odlučivati o šampionu Dejvis kupa", rekao je predsednik Dejvid Hagerti. 

Kategorije: