“FABRIKA ZDRAVLJA” – “7 veličanstvenih” u svrhu zdravlja

Pored toga što je poznato od davnina, lečenje prirodnim lekovima (biljnim kulturama) je ponovo postalo svetski trend. Evo nekoliko biljaka, koje nam se nalaze „na dohvat ruke“, a deluju izuzetno pozitivno po ljudsko zdravlje.

Ljuta paprika sadrži capsaicin koji, pored toga što utiče na ljutinu, efikasno ublažava bolove prilikom utrljavanja paprike na bolno mesto.

Ako imate probleme sa nesanicom ili buđenjem u toku noći, korisno je upotrebljavati biljku valerijanu bogatu hemikalijom GABA, koje smirujuće deluje na nervni sistem i doprinosi pospanosti.

Antiseptik timol iz majčine dušice napada infekcije u organizmu pa time ublažava simptome i posledice prehlade i gripa.

Čaj od nane blagotvorno deluje na želudačnu duplju, opušta stomačne mišiće, pomaže varenju, a deluje i protiv nadutosti i grčeva u stomaku.

Još u drevnoj kineskoj medicini astragalus se koristio kao lek protiv stresa ali i u smirivanju iritacija očiju i nosa.

Peršunom dominira supstanca apiol, koja deluje kao blagi diuretik, doprinosi normalizaciji nivoa hormona u organizmu i umanjuje menstrualne bolove.

Žalfija se, generalno, koristi kao antiseptik. Idealna je za lečenje bolova u grlu ali dobro deluje i kao antidepresiv jer smanjuje napetost i popravlja raspoloženje.

Projekat “Fabrika zdravlja” finansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.