“FABRIKA ZDRAVLJA” – Aromaterapija kao jedan od životnih poziva

S obzirom na sve veću primenu i popularnost aromaterapije, kako u svetu, tako i kod nas, kroz seriju tekstova koji slede na našem portalu, želimo da Vas sa ovom, sada već priznatom graničnom naukom, što bolje upoznamo i razvejemo mišljenje o njoj samo kao delu alternativne medicine. Premda  aromaterapija zahteva ozbiljnu edukaciju i predstavlja sponu fizioterapije i socijalnog rada, izražavamo izuzetnu zahvalnost gospođi Blaženki Vajdić, iskusnom i predanom aromaterapeutu, koja je pristala da svoja nemerljiva znanja iz ove oblasti podeli sa nama. Imajući u vidu da gospođa Vajdić živi i radi u Zagrebu ali da svoj rad prostire i po čitavoj regiji bivše Jugoslavije pa i šire, a koko bismo zadržali autentičnost njenog izlaganja, tekstove ćemo objavljivati u originalnoj formi.

Budući da je moj životni poziv i moja životna  misija terapeuta  pomagati, usmjeravati i voditi ljude da žive što kvalitetniji i ispunjeniji,  a time i zdraviji život na svim razinama, pritom mislim na mentalno, duhovno , socijalno i tjelesno zdravlje, ideja o upisu studija aromaterapije se nametnula spontano u jednom periodu života kada mi je bilo potrebno proširiti vidike i obogatiti znanje.

Aromaterapiju sam, kao jedan od svojih poziva, izabrala i iz razloga jer sam od ranog djetinjstva bila bliska s prirodom i biljkama, budući da sam odrastala uz bake koje su se bavile, uz ostalo, i sadnjom, branjem, sušenjem i različitim obradama raznog ljekovitog i začinskog bilja u različite svrhe, od pripreme čajeva do raznih dodataka prehrani sa svrhom poboljšanja zdravlja i ostalih dobrobiti koje nam priroda nesebično nudi, kao i izradi narodnih lijekova, masti, macerata, tinktura, mirisa za prostor i dr… Sve to čemu sam svjedočila kao dijete je ostalo „urezano“ u mojoj podsvijesti kao jedno vrlo pozitivno iskustvo i u jednom trenutku sam se odlučila time konkretnije zabaviti. Tako sam 2013. godine zakoračila u svijet aromaterapije i ostala pobornik iste do danas jer taj plemeniti svijet kada jednom čovjeka obuzme, postaje zauvijek njegov pozitivan dio kojega se nitko ne odriče, naprotiv, vraća nas i usmjerava na „majku prirodu“ čiji smo dio, kao što je i priroda dio nas.

 Učenjem aromaterapije i primjenom naučenog u svakodnevnom životu čovjek osim što postaje bliskiji s prirodom postaje bliskiji i sa samim sobom kroz više razina. Prva razina je razina širenja vidika kao što se događa svaki put kada implementiramo neko novo znanje i time podižemo vlastitu vrijednost, druga razina je razina brige o vlastitom tijelu i njegovim fizičkim potrebama kao i reakcijama na blagotvorne učinke proizvoda koji su produkt prirode i naših ruku. Prirodni proizvodi za njegu tijela, kože i kose daju ne samo neupitne rezultate koji su vidljivi i nama samima kao i našoj okolini što nas neminovno čini zadovoljnijima, nego i vraća svijest o našem tijelu kao nečem vrlo jedinstvenom i vrijednom. Fizička njega našeg tijela neupitno nas dovodi u sklad i povezanost s našim unutrašnjim bićem, a to je vrlo bitan faktor za vođenje zdravog i kvalitetnog života. Razina brige o zdravlju, korištenjem aromaterapeutskih pripravaka, je razina brige o sebi kao cjelovitom biću, koje tako postaje zahvalno prirodi i sebi kao dijelu prirode.

Aromaterapija, osim što nas „mazi“ biljnim bogatstvima iz prirode na tjelesnoj razini, ima svojstva da nas „mazi“ i na razini vanjske ugode kroz mogućnosti koje nam nudi za užitak i opuštanje, odnosno vraćanje energije i vitalnosti u prostoru koje naš olfaktorni sustav neminovno unosi u našu podsvijest i tako djeluje na naše cjelokupno biće.

Uglavnom,  ja bih se usudila aromaterapiju podijeliti na tri načina primjene i u nastavcima rekla ponešto o svakom od njih. Prvi način primjene bi bio „Aromaterpija u kozmetici u svrhu ljepote“, drugi način bi bio „Aromaterpija u svrhu liječenja“ i treći „Djelovanje aromaterapije na naš psihičko – duhovno-mentalni sustav“.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.