“FABRIKA ZDRAVLJA” – Banje Srbije

Kao mesta lekovitosti trmalnim – mineralnim vodama, banje su poznate još od antičkih vremena. Naime, stari Rimljani su prvi upražnjavali ovaj način lečenja mnogih bolesti. Pored toga, oni su banje koristili i kao mesta za relaksaciju i uživanje.

Na teritoriji Srbije egzistira preko 50 banja sa oko 1000 izvora lekovitih geotermalnih i mineralnih hladnih voda. U mnogim našim gradovima i mestima, banje predstavljaju moderne velnes centre, koji obiluju raznim sadržajima, kao što su masaže, saune, dijetetski tretmani, aroma terapije i kao takve predstavljaju osnovunu granu turizma i afirmacije naše zemlje širom Evrope i Sveta. Ipak, osnovna funkcija banja je prevencija, lečenje i ublažavanje simptoma i posledica mnogih bolesti kod ljudi. U tu svrhu ćemo navesti neke od najpoznatijih banja Srbije, koje su specijalizovane za lečenje odrađenih bolesti.

NIŠKA BANJA – Pomaže u lečenju bolesti lokomotornog aparata, mnogih kardiovaskularnih bolesti, plućnih i zaraznih bolesti, bolesti respiratornih organa, reumatskih, kao i bolesti vezivnih tkiva.

VRNJAČKA BANJA – Pomaže u lečenju dijabetesa, reume, bolesti abdomena, mokraćnih kanala, bešike, bubrega, žučne kese, pankreasa i dvanaestopalačnog creva.

SOKO BANJA – Pomaže u lečenju bolesti, gotovo svih, respiratornih organa, ginekoloških oboljenja, otklanja anemiju, išijasa i mnogih alergija.

BANJA KOVILJAČA – Pomaže u lečenju diskus hernije, osteoporoze, steriliteta i mišićnih oboljenja.

RIBARSKA BANJA – Preporučuje se osobama koje imaju problema sa reumatizmom i deformacijom kičmenog stuba. Blagotvorno utiče i na oporavak od koštanih preloma, kao i u procesima postoperativnog oporavka.

PROLOM BANJA – Vraća vitalnost i snagu ali liči i pesak ili kamen u bubregu, kao i mnoge bolesti organa za varenje.

BANJA VRUJICI – Pomaže u lečenju malokrvnosti, očnih bolesti, bolesti kože i ubrzava proces zarastanja rana.

PREPORUKA ZA KRAJ – Bilo da koristite blagodeti banja Srbije u procesu lečenja ili iz hedonističkih razloga, posetite ih što više jer će te, na taj način, videti prirodne lepote i bolje upoznati istoriju naše zemlje.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.