“FABRIKA ZDRAVLJA” – Beli luk

Beli luk je zeljasta biljka, koja najbolje uspeva na lakom zemljištu, koje je propustljivo i sadrži mali procenat vlage. U  glavnom cveta od juna do avgusta. Jedna je od najstarijih biljnih kultura, s obzirom da je stara oko 5 do 7 hiljada godina. Poreklom je iz centralne Azije odakle se, prvobitno, proširila na teritoriju Sredozemlja, pa i u naše krajeve. Zbog svog izrazito jakog mirisa i ukusa ali i ljutine, beli luk je neizostavan začin u mnogim jelima širom sveta. Gotovo da nema nacionalne kuhinje u kojoj nije zastupljen. Naši ljudi ga smatraju omiljenim začinom.

Pored obilate primene u kulinarstvu, beli luk izuzetno povoljno utiče i na razne aspekte zdravlja kod ljudi. Generalno, on osnažuje imunitet čoveka, koji ga redovno konzumira, štiteći njegov organizam od mnogih bolesti. Efikasan je u ubijanju ćelija raka, a posebno raka debelog creva, o čemu svedoče sprovedena naučna istraživanja. Ona su, nedvosmisleno, pokazala da je procenat oboljevanja od ove opake bolesti, kod osoba koje redovno konzumiraju beli luk u odnosu na osobe koje to ne čine ili čine sporadično, manji za oko 35%. Za njegovo anti – inflamatorno delovanje zaslužno je ulje kojem obiluje, a koje doprinosi umanjenju bolova u zglobovima i mišićima, kada ga mehanički utrljavate na bolna mesta. Određeni sastojci iz belog luka čiste i revitalizuju arterije, vene i ostale krvne sudove, čime sprečavaju pojavu hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti. Premda je bogata antioksidantima, ova biljka deluje i kao antiseptik i dezinficijens, pa, kao takva, povoljno utiče na zdravlje i lep izgled ljudskog tena, kose, kože i tako dalje.

Kada su zdravstveni efekti belog luka u pitanju, da bi smo od njega izvukli maksimum, najbolje je da ga koristimo u presnom stanju. Ako se ipak odlučimo da ga termički obrađujemo, u svrhu spravljanja određenog jela, onda ga ne bi smo trebali zagrevati na temperaturi iznad 60 stepeni Celzijusa, jer u tom slučaju, beli luk zadržava samo karakterističan miris i ukus, a gubi sva lekovita svojstva.

Premda ga mnogi izbegavaju u svakodnevnoj ishrani jer, relativno dugo, posle konzumacije, ostavlja neprijatan zadah u ustima, preporučujemo da, beli luk, jedete u popodnevnim časovima tako da će, uz adekvatnu oralnu higijenu, njegove nus pojave, do ujutru, nestati.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.