“FABRIKA ZDRAVLJA” – Joga – blagodeti po mentalno zdravlje, vizuelizacija, meditacija

Tekst koji sledi predstavlja kratki intervju vođen sa ženskom osobom u tzv. „trećem dobu“, koja je u poznim godinama počela da se bavi Jogom – drevnom indijskom veštinom, koja doprinosi sazrevanju duha i tela kod ljudi. Ona će sa nama podeliti iskustva koja je stekla kroz ovu vrstu fizičke i mentalne aktivnosti. Poštujući lični zahtev i integritet osobe, u tekstu nećemo spominjati njeno ime i prezime.

Kako je Joga uticala na Vaše mentalno zdravlje?

Filozofija joge zasnovana je na duhovnim istinama, na suštinskim savetima za duhovno ispunjen i srećan život. Krajnji cilj joge je – čovekovo pravo Sopstvo, otkrivanje prave prirode, njegove suštine (priča sa početka). Pri tom, ovde pojam duhovnog i duhovnosti ne koristim uobičajeno, kao religijsko iskustvo, već u širem smislu:  upoznavanje sebe, spajanje sa drugom urođenom svešću – vitalnom silom, životnom energijom,  istraživanje nesvesnog, supersvesti,  sve funkcije koje imaju više vrednosti estetike, etike, altruizam, itd. Ovde uključujem i obogaćeno, dobro, svesno uživanje u životu – plemeniti hedonizam.

Pomenute vežbe disanja upravo ujedinjuju uobičajenu, svakodnevnu svest sa drugom vrstom svesti, datoj čoveku – sa vitalnom silom. Ova urođena svest kontroliše milione procesa koji se svake sekunde odvijaju u  našim ćelijama, neophodnih za život. Mi smo vitalna sila – a nismo je svesni. Ove vežbe omogućuju postizanje integralne svesnosti celog tela i  potpunu emotivnu i mentalnu relaksaciju –  i  ja to osećam na svakom početku časa, još više na njegovom kraju. Dalje, vežbanjem raznih položaja tela,  osećam kako razvijam svesnost svoga tela,  divan osećaj neke nove probuđenosti,  kako razvijam osećaj  snažne unutrašnje nezavisnosti, unutrašnje moći.  Osećam  kako se budi  želja za stalnim osmehom,  spojena sa autentičnim osećanjem – kako je život lep. Da, joga i funkcioniše na osećaju, na razvoju osećaja. I posle izvesnog vremena vežbanja, ja sam u potpunosti svesna svog tela, uma i osećanja – i svih  dešavanja na tim poljima. Kako je to moćno! Dalje, pomenuta joga nidra,  stanje maksimalne fizičke opuštenosti, a mentalne i psihičke budnosti,  u kome lagano ulazim u alfa stanje (granica između budnog – beta stanja i podsvesnog stanja snova), nakon čega sam potpuno opuštena, sa božanstvenim mirom u sebi,  nakon čega sam povezana, u potpunosti spojena sa sobom. Sve tenzije generisane na  emotivnom i psihičkom planu  – otklanjaju se u joga nidri.

Šta predstavljaju vežbe vizualizacije? 

 Na radionicama kod Dragana Lončara, poznatog učitelja joge, prošla sam vežbe vizualizacije određenih simbola – arhetipova, koji nose u sebi mudrost, atribute u domenu kolektivnog nesvesnog, a služe kao podsticaj za razotkrivanje potisnutih sadržaja u sebi, dovode do njihove integracije na polju individualnog uma i njihove manifestacije kroz  vizije i emocije. Pomenuću neke simbole i njihovo značenje: – Izlazak, zalazak sunca – početak života, sijamo u sebi, osvetljavamo svoju unutrašnjost –  Sunce je simbol duše, – Zlatno jaje –  pravo Sopstvo čoveka, prava priroda, njegova suština – cilj joge, – Jarko crveni obrnuti trougao – ženski princip, crveno je aktivnost – podstiče na delovanje, – Zvezdano nebo – dimenzija beskraja – osećaj beskraja, večnosti –  rastvaranje ega, – Talasi na moru – podsvesno i svesno – manifestacija misli…

Šta predstavlja stanje meditacije, koje potom sledi?

To je stanje koje znači potpuno odsustvo misli iz uma.  Stanje koje omogućuje povezivanje sa svojim najdubljim vrednostima, vraćanje svom istinskom identitetu – svojoj pravoj prirodi.  Na kraju, stanje koje vodi ka poslednjem stepenu na putu joge – stanju blaženstva. Puno je vežbi potrebno da bi se ostvarila i puna meditacija i stanje blaženstva. Ja sam ovo postigla  u tišini prirode. Ovo je stanje svesti koje je teško, gotovo nemoguće rečima iskazati. Spada u one stvari koje se mogu samo – doživeti.

NASTAVIĆE SE…

Projekat “Fabrika zravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.