“FABRIKA ZDRAVLJA” – Kantarion

Biljka kantarion je u našem narodu poznata i pod nazivom „gospina trava“. Njegova lekovita svojstva sežu od davnina. Naime, još su ga antički Grci i Rimljani koristili kao lek za lečenje i prevenciju mnogih bolesti. Dva osnovna proizvoda, koja se prave od kantariona, su kantarionovo ulje i čaj. Prvi se koristi za spoljašnju, a drugi za unutrašnju upotrebu.

Kantarion je najdelotvorniji i najviše se koristi za prevenciju depresije i duševnog nemira, za ublažavanje simtoma menopauze i PMS-a, kod zarastanja spoljašnjih rana, kod eliminisanja crevnih parazita i saniranja hemoroida, pomaže i u odvikavanju od cigareta i tako dalje. Pored navedenog, ova biljka je dobra i kod ublažavanja simptoma opsesivno – kompulsivnog poremećaja, otklanjanja stomačnih tegoba, u lečenju kamena u bubregu, migrene, glavobolje, išijasa pa čak predstavlja i vrlo dobru potporu u procesu otklanjanja malignih ćelija u organizmu, odnosno pomaže proces lečenja od raka i drugih malignih oboljenja. Kantarion revitalizuje organizam, otklanjajući umor i bolove u mišićima ali i povećava apetit pa je koristan i u lečenju bolesti anoreksije i bulimije.

Sa druge strane, prilikom korišćenja, bilo kantarionovog ulja, bilo čaja od kantariona, mora se biti veoma oprezan jer postoje i mnoge kontraindikacije koje može prouzrokovati neadekvatno korišćenje proizvoda ove biljke u medicinske svrhe. Neki od neželjenih efekata po ljudsko zdravlje su i problemi sa snom, uznemirenost, razdražljivost, stomačne tegobe, vrtoglavica, kožni osipi, dijareja… Društvene grupacije koje ne bi smele koristiti kantarion, pogotovo ne „na svoju ruku“, su trudnice (dovodi do poremećaja u trudnoći i neplodnosti) i anksiozne osobe (ponekad povećava nivo anksioznosti).

S obzirom na sve navedeno, izvodimo zaključak da je biljka kantarion izuzetno blagodetna po ljudsko zdravlje ali, zbog navedenih mogućih kontraindikacija, apelujemo na naše čitaoce da, pre nego što se odluče za korišćenje proizvoda od kantariona, obavezno konsultuju svog izabranog lekara!

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.