“FABRIKA ZDRAVLJA” – Kiseli kupus

Kiseli kupus je, od davnina, poznata namirnica, kako kod nas, tako i u svetu. Pogotovo je široko zastupljena u ljudskoj ishrani u toku hladnih zimskih dana. Kod nas se koristi za spravljanje mnogih jela, među kojima su najpoznatija sarma od kiselog kupusa i kuvani kiseli kupus, ali se, vrlo često, konzumira i kao sitno seckani u obliku salate, sa dodatkom aleve paprike, ulja i belog luka.

Pored široke primene u kulinarstvu, kiseli kupus je izuzetno korisna namirnica kada je ljudsko zdravlje u pitanju. Bogat je kalijumom, gvožđem, magnezijumom, sumporom, bakrom, ali i nešto manjim količinama natrijuma, kalcijuma i fosfora. S obzirom da se u procesu kišeljenja fermentacijom kod kupusa stvara određena količina vitamina B12, koga inače sadrže isključivo namirnice životinjskog porekla, kiseli kupus predstavlja pravi raritet u svetu povrća, pa je zbog toga jedna od omiljenih prehrambenih namirnica vegetarijanaca. Kiseli kupus, iz kompleksa vitamina B, sadrži još i B6 i B3, koji doprinose većoj ćelijskoj energiji, uzavnoteženju metaboličkih procesa i razmeni materija u mozgu. Ono zbog čega je kiseli kupus najzdraviji i čime najviše obiluje je vitamin C. Višegodišnja naučna istraživanja su potvrdila da, količinom od 50mg vitamina C na 100g kupusa, kiseli kupus „stoji rame uz rame“ sa limunom i pomorandžom. Sve u svemu, kiseli kupus ima lekovita svojstva poput sledećih: otklanja stres, pomeže stvaranje eritrocita, stimuliše rad ćelija, jača kosti, smanjuje koncentraciju lošeg holesterola u krvi, povećava snagu mišića, jača imunitet i tako dalje.

Zanimljivo je istaći da i rasol (tečnost u kojoj se kupus kiseli) ima svoja lekovita svojstva. Rasol pomaže u lečenju čira na želudcu i povoljno deluje na sluzokožu crevnog trakta ali i ubrzava probavu.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.