“FABRIKA ZDRAVLJA” – Mango – ukusan i zdrav!

Mnoge ljubitelje tropskog voća ukus manga podseća na ukus breskve. Iako cena ove namirnice nije ekvivalentna ceni breskve, a s obzirom da ga ima u gotovo svim našim prodavnicama, mango bi, zbog svog dobrog uticaja na zdravlje ljudi, trebao da postane redovan na njihovom meniu.

Ovo koštunjavo voće kremaste strukture predstavlja pravu riznicu vitamina, koji blagotvorno deluju na ljudsko zdravlje i sprečavaju pojavu i razvitak mnogih bolesti.

Bogato prisustvo vitamina C i A doprinosi jačanju imunološkog sistema, a, u isto vreme, deluje i kao jak antioksidans. Vitamin B iz njegove strukture nam daje veliku količinu energije. S obzirom da obiluje vlaknima, kako rastvorljivim tako i nerastvorljivim, mango utiče na varenje i uravnoteženo funkcionisanje digestivnog trakta kod ljudi. Kombinacija dvaju njegovih vitamina, C i E, utiče na sprečavanje pojave i razvitak malignih ćelija u organizmu, pa iz tog razloga mango predstavlja prirodnu „branu“ protiv pojave raznih vrsta kancera. Ovo voće uspešno apsorbuje gvožđe iz drugih namirnica, pa s toga doprinosi ubrzanoj „proizvodnji“ crvenih krvnih zrnaca.

I na kraju je zanimljivo istaći da mango, pored toga što obiluje fruktozom koja mu daje slatkast ukus, utiče na regulaciju šećera u krvi, čime sprečava pojavu bolesti dijabetesa. Ovo stanovište je potvrdila i naučna studija sprovedena 2019. godine.

Projekat “Fabrika zdravlja” finansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.