“FABRIKA ZDRAVLJA” – Preskakanje vijače

U uslovima pandemije virusa Covid – 19, kada  odlazak u teretanu ili bavljenje kolektivnim sportom u rekreativne svrhe, predstavlja izuzetan rizik po zdravlje svakog pojedinca, preporučuje se upražnjavanje individualnih fizičkih aktivnosti, a u svrhu očuvanja ili poboljšanja, kako fizičkog, tako i mentalnog zdravlja. Jedna od najefikasnijih takvih aktivnosti je preskakanje vijače. Vijaču možete jeftino kupiti ili je sami napraviti, a uz to, ona nije kabasti rekvizit pa je možete nositi sa sobom gde god poželite. To vam pruža mogućnost da birate vreme, a posebno mesto na kome će te trenirati. Kada je optimalno vreme treninga za postizanje adekvatnih rezultata u pitanju, fitnes treneri sugerišu da ono ne mora da bude duže od 20 minuta dnevno. Pored toga što ova vrsta treninga aktivira gotovo sve mišićne grupe u telu pojedinca, ona može biti i veoma zabavna, ako se obavlja u kombinaciji sa muzikom. Navešćemo samo neke od benefita po ljudsko zdravlje, koje pruža preskakanje vijače: 20 minuta preskakanja vijače doprinosi gubitku oko 1300 kalorija, 10 minuta preskakanja vijače utiče na organizam kao i 40 minuta džoginga, za razliku od trčanja, preskakanje vijače manje opterećuje zglobove i čuva ih od eventualnih povreda, preskakanje vijače stabilizuje krvni pritisak, ovakav trening je podjednako dobar i za pojedince u formi, kao i za početnike, utiče na postizanje veće fleksibilnosti čitavog tela, povećava tonus mišića, jača kosti pa sprečava pojavu osteoporoze i tako dalje.

Zanimljivo je istaći da ženski pol više upražnjava ovu vrstu treninga, što proizlazi iz činjenice da ista efikasno utiče na smanjenje obima struka i zatezanje i oblikovanje mišića zadnjice. Međutim, iz svega predhodno navedenog, može se zaključiti da preskakanje vijače predstavlja podjednao korisnu fizičku aktivnost i za muškarce.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.