“FABRIKA ZDRAVLJA” – Rekreativno plivanje jednako zdravlje

Verovatno smo svi čuli i znamo da je rekreativno bavljenje plivanjem izuzetno zdravo. Navešćemo nekoliko benefita zbog čega je to tačno.

Plivanje pomaže u procesu mršavljenja. Tokom sat vremena plivanja istroši se oko 500 kalorija. Ono, takođe, aktivira i jača gotovo svaki mišić u telu, tako da doprinosi jačanju kompletne muskulature koja, kao takva, drži kičmeni stub u pravilnom položaju, istovremeno jačajući koštano tkivo. Premda se ova aktivnost upražnjava u vodi, opasnost od povreda gotovo da ne postoji. Razvijajući kapacitet pluća, plivanje utiče da ista ostanu zdrava i ne oboljevaju od astme i drugih bolesti respiratornih organa. Istraživanja su pokazala da ova aktivnost, kao aerobna vrsta treninga, doprinosi smanjenju šećera u krvi, što sprečava pojavu dijabetesa, posebno onog Tipa 2. Za trudnice plivanje predstavlja pravu blagodet, kako za majku tako i za dete. Ne naprežući se preterano, trudnica plivajući osigurava najoptimalniji protok krvi u matericu. S obzirom da nas plivanje, po prirodi stvari, povezuje sa prirodom, ono deluje umirujuće na našu psihu, oslobađajući mozak viška informacija sporednog sadržaja. Iz ovog razloga, mnogi treneri i stručnjaci, plivanje nazivaju „vodena meditacija“.

Poruka za kraj: PLIVAJTE ŠTO ĆEŠĆE MOŽETE, BILO U BAZENU, MORU, RECI ILI JEZERU, I BIĆETE ZDRAVI ALI I RASPOLOŽENI!

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.