“FABRIKA ZDRAVLJA” – Riba za zdravo srce

Iako lekari i nutricionisti, u cilju zdravlja, preporučuju redovnu konzumaciju raznih vrsta riba (bilo morskih, bilo rečnih), vidljivo je da ona, u našoj populaciji, nije zastupljena u dovoljnoj količini. Pored toga što je izuzetnog ukusa, pečena ili pržena riba, i te kako doprinosi zdravlju ljudi.

S obzirom da je riba, u isto vreme, izuzetno visoke hranljive vrednosti ali i niske kalorijske vrednosti, pogodna je i zdrava za ishranu svih uzrasta, bez obzira da li se radi o zdrvim ili bolesnim osobama. Esencijalne amino kiseline, kojima riba obiluje, doprinose rastu, razvoju i pravilnom funkcionisanju ljudskog organizma. Najadekvatnija vrsta ribe, u sprečavanju i lečenju mnogih kardiovaskularnih oboljenja (bolesti srca i krvnih sudova) je tzv. plava riba. Ova vrsta sadrži mnoštvo polinezasićenih masnih kiselina (omega 6 i omega 3) koje, stvaranjem „dobrog“ i neutralisanjem „lošeg“, holesterola, utiču na povećanje elastičnosti krvnih sudova. Oni, kao takvi, znatno ređe doprinose pojavi ateroskleroze i infarktu miokarda. Sa druge strane, konzumiranje sitnije ribe (sa sve kostima), koja je „puna“ kalcijuma,  obezbeđuje zdravlje kostiju. Morska riba, kao i morski plodovi, zbog visokog sadržaja joda u sebi, obezbeđuju pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Premda je laka za varenje, riba ne opterećuje želudac, pa sprečava pojavu gastritisa i drugih digestivnih problema. Najnovija naučna istraživanja su pokazala da, jednonedeljni unos ribe, pomaže očuvanju sive materije mozga, što doprinosi poboljšanju pamćenja i sprečavanju pojave Alchajmerove bolesti.

Na osnovu svega iznetog, nije teško zaključiti da, redovno konzumiranje bilo koje vrste ribe, produžava i znatno poboljšava kvalitet ljudskog života.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.