“FABRIKA ZDRAVLJA” – Snom do zdravlja

San je izuzetno bitna karika u postizanju i očuvanju zdravog života svakog pojedinca. Svaki čovek je individua za sebe pa, u skladu sa tim, ima i različite životne potrebe i navike. Sledstveno tome, i potreba za snom nije kod svakog ista. Ako govorimo o optimalnoj dužini spavanja u vremenskom intervalu od 24 sata, presudan faktor predstavlja genetika. Neko normalno funkcioniše posle samo 4 do 5 sati sna, a nekom je potrebno i preko 10 časova. Ipak, posredstvom ozbiljnih naučnih istraživanja i eksperimenata, lekari i naučnici su došli do zaključka da je, u proseku, svakom zdravom ljudskom organizmu potrebno 8 sati kvalitetnog sna kako bi postigao optimalan nivo naspavanosti i uspeo pravilno da odgovori na izazove koji ga čekaju u predstojećem danu. Takođe je vrlo važno da uspostavimo kontinuitet kada je dužina sna u pitanju. To praktično znači da će nam neprespavani sati, kad tad, doći na naplatu i moraćemo da ih, pre ili kasnije, nadoknadimo. Oni pak, kao po pravilu, neće biti kvalitetni, kao da smo ih na vreme odspavali.

Kvalitet sna podrazumeva zbir mnogih segmenata, kao što su: vreme trajanja sna, mirnoća, opuštenost, spavanje tokom noći, udoban krevet, tišina u prostoriji u kojoj spavamo i provetrenost iste kao i mnogi drugi. Da li smo kvalitetno spavali ili ne, lako možemo sami detektovati neposredno po buđenju i u periodu od oko pola sata nakon buđenja. Ako se tada osećamo pospano i još uvek umorno, znači da nismo dovoljno kvalitetno spavali.

Niako ne bismo smeli da zanemarimo važnost kvalitetnog sna. Nedostatak istog može doprineti ili izazvati ozbiljne probleme po naše zdravlje, kao što su: nervoza, razdražljivost, gubitak koncentracije i memorije, brže starenje (i spolja i iznutra) kao i slabljenje ćelokupnog imunog sistema što, kasnije, dovodi do pojave ozbiljnih bolesti i poremećaja u našem organizmu.

Bez obzira na činjenicu da živimo u turbulentnim vremenima, sve su učestaliji apeli stručne javnosti, koji se mogu izraziti kroz samo jednu sentencu – SAN NE SME DA TRPI!

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.