“FABRIKA ZDRAVLJA” – Spanać – “Kralj zeleniša”

Još kao deca smo, gledajući crtani film „Mornar Popaj“, stvorili ispravnu percepciju da je spanać izrazito zdrava namirnica. Evo i odgovora na pitanje – Zašto je to tako?

Spanać je najzdravije lisnato, zeleno povrće jer obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. Redovno konzumiranje spanaća učiniće da vaš organizam bude snabdeven dovoljnom količinom vitamina C, K i A, gvožđa i magnezijuma. Pored toga, preporučljivo ga je jesti jer sadrži i folate, koji utiču na stvaranje eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Antioksidansi, kojima obiluje ova biljka, imaju jako antiupalno dejstvo, štite od raznih bolesti, smanjuju rizik od pojave raka, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Stručnjaci i lekari nazivaju spanać „funkcionalnom hranom“. Uporište za takav stav pronalaze u bioaktivnim jedinjenjima ovog povrća, koja ublažavaju stres i oštećenje DNK ali regulišu i metabolizam, pa je spanać izuzetno dobar i kao dijetetska namirnica (ne utiče na pogoršanje gojaznosti, na protiv). Neka propratna pozitivna dejstva spanaća po ljudsko zdravlje su i: utiče na zdravlje mozga, pomaže regulaciju krvnog pritiska, doprinosi očuvanju dobrog vida…

Da bi zadržao što veći nivo vitamina u sebi, spanać treba jesti u presnom stanju kao salatu, kao dodatak raznim voćnim šejkovima ali i u raznim jelima, koja, ipak, ne trebaju biti previše termički obrađena.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.