“FABRIKA ZDRAVLJA” – Štetnost “toksične pozitivnosti”

Veoma dobar odgovor na pitanje: „Šta je toksična pozitivnost?“, daje Dr Gajani De Silva, psihijatar iz Kalifornije, koji tvrdi da toksična pozitivnost predstavlja neiskrenu pozitivnu emociju koja dovodi do nepotrebne patnje i nerazumevanja. On navodi da najveći izvor ovog problema po ljudsku psihu, predstavljaju društvene mreže, na kojima dominiraju objave sledeće sadržine: „Samo pozitivne vibracije“, „Ako ovo postavite na svoj profil znaćete da je nekome stalo do Vas“ i tako dalje.

Sve ovo upućuje na zaključak da ne bismo trebali sebe da zavaravamo kada su naše emocije u pitanju i da, se na silu, ubeđujemo u postojanje samo onih pozitivnih. Moramo prihvatiti činjenicu da ni jedno ljudsko biće nije uvek pozitivno raspoloženo. U skladu sa tim, sasvim je prirodno, da sebi dozvolimo i osećaj tuge, nervoze, potištenosti, odbačenosti…Treba što pre shvatiti da je sasvim normalno da čovek, u isto vreme, može osećati i pozitivne i negativne emocije.

Sa druge strane, stručnjaci tvrde, da ćemo se brže i efikasnije rešiti negativnih emocija u koliko priznamo sebi da one postoje, a ne na način da ih uporno „maskiramo“ i negiramo. U prilog ovome ide i stav Dr Dženi Majnpa, koji glasi:“ zastrašujuće stvari treba izneti na svetlost dana, bilo da se radi o nekom sećanju, emociji ili strahovima za budućnost, nakon što ih analizirate i posvetite im se, vi im zapravo oduzimate moć kojom negativno utiču na vas.”

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.