“FABRIKA ZDRAVLJA” – Vitamin C

Glavni benefit vitamina C po ljudsko zdravlje ogleda se u jačanju imunog sistema kod ljudi. Pored ove osnovne funkcije on doprinosi zdravlju na još mnogo polja.

Kod osoba koje su izložene većem fizičkom naporu, vitamin C (200mg na dan) štiti njihov imuni sistem za vreme i nakon intenzivne fizičke aktivnosti.

Delujući kao antioksidans, ovaj vitamin „hrani“ moždane ćelije, koje su potom spremnije da se odbrane od stresa, bio on mentalnog ili fizičkog karaktera.

U kombinaciji sa gvožđem C vitamin povećava apsorbciju ovog minerala važnog po ljudsko zdravlje. Apsorbcija govožđa se, na ovaj način, neretko povećava neverovatnih deset puta.

Vitamin C je potreban za tri različita enzima u sintezi kolagena, koji je važan za adekvatnu strukturu mnogih tkiva u telu, a posebno hrskavicu, kosti i tetive.

Čak dve trećine vitamina C u telu odlazi u mišićno tkivo, koje bez ovog vitamina ne bi bilo sposobno da, na odgovarajući način, odgovori svakodnevnim izazovima fizičkog karaktera.

S ozirom da podstiče stvaranje karnitina koji, iz masti, proizvodi energiju za čitav organizam, vitamin C je izuzetno bitan i za sprečavanje pojave umora i iscrpljenosti.

U kombinaciji sa cinkom i vitaminom E, ovaj vitamin neutrališe znatnu količinu slobodnih radikala, štiteći kožu od njih neutrališući štetna dejstva UV zračenja. Pored toga, on stvara negativni kolagen i čuva kolagenski matriks, kojima koža duguje zahvalnost za svoju svežinu i mladoliki izgled bez bora.

NAPOMENA – Vitamin C je najbolje konzumirati u izvornom obliku (iz voća i povrća koja obiluju njime) ali njegove neophodne količine nije štetno nadomestiti i uz pomoć medicinskih sredstava, samo je tada neophodno konsultovati lekara ili farmaceuta.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.