SPORTSKE LEGENDE BEOGRADA – STANISLAV KARASI

(29.12.2022) – Stanislav Karasi rođen je u Beogradu 1946 i 70-tih godina prošlog veka bio je jedan od najpopularnijih fudbalera u Jugoslaviji.
Njegov ujak, majčin rođeni brat, dr Farkaš, bio je istaknuti mađarski fudbaler. Igrao je, povremeno, i za najbolji sastav svoje zemlje uz Puškaša i ostale zvezde.

Karasi je živeo na Banovom brdu..Prvo je igrao hokej na travi, a onda fudbal. Trener Partizana Popesku ga je odveo na stadion JNA, ali kada je preuzeo Rijeku novi treneri ga nisu pozvali na zimske pripreme pionira do 13 godina pa je ljut napustio stadion.
Miljan Miljanić se 1959. godine vratio iz Engleske sa usavršavanja sa idejom da organizuje turnir svih beogradskih škola. Karasi je u uži izbor talentovanih, ali je Zvezda htela da ga pošalje u Kragujevac, na kaljenje. Karasi je želeo da igra za Borovo, jer je u tom gradu bio najbolji strelac na jednom turniru. Međutim, u Kragujevac je mogao da ode kao igrač Zvezde, a za odlazak u Borovo tražili su od njega, kao kaznu za neposlušnost, da raskine ugovor sa Zvezdom na svoju štetu. I učinio je to. Otišao je u Borovo! U Borovu je, sa 19 godina, bio najbolji fudbaler Druge lige, kad su ga pozvali u vojsku. U međuvremenu je po njega došao Vujadin Boškov, tada trener Vojvodine. Sve su se dogovorili. Ponudili su mu stan u Novom Sadu, kola, pare…
Kad su to čuli u Zvezdi javili su mu da se vrati u Beograd, al, im je poručio da dođu po njega. Dva dana kasnije, u zoru, došao je Miljanić sa dvojicom saradnika. Čim je otvorio vrata, udario mu je šamar i viknuo – pakuj se.

Za Crvenu zvezdu je igrao od 1968. do 1974. godine, i sakupio 197 zvaničnih mečeva uz 71 postignut gol, ukupno 334 nastupa i 130 pogodaka. Osvojio je tri šampionske titule (1969, 1970. i 1973. godine), dva nacionalna kupa (1970. i 1971), dva trofeja Super šampiona Jugoslavije (1969. i 1972) i Kup prvoligaša 1973. godine. Sa 14 golova bio je najbolji strelac tima u šampionatu 1973/74, a sezonu ranije postigao je 17
pogodaka u pohodu na titulu šampiona Jugoslavije.

Posle Crvene zvezde igrao je za francuski Lil (od 1974. do 1977. godine), a zatim za belgijski Antverpen (od 1977. do 1979). Nakon toga je bio u SAD gde je igrao mali fudbal za Bafalo (od 1979. do 1980) i Njujork Erouz (1981), a pred kraj karijere je igrao u OFK Beogradu i Hajduku sa Liona.
Za reprezentaciju Jugoslavije je dao jedan od najčuvenijih golova protiv Grčke (4:2), koji je omogućio baraž protiv Španije (1:0) i odlazak na Svetsko prvenstvo 1974.

Kao trener radio je Spartaku, Jarmuk iz Kuvajta, Sutjeska, Radnički Bg, Milicionar, Obilić, Erzurum, Zvezdara, Bežanija, BASK, Borac iz Banjaluke i U21 Jugoslavije.

Stanislav Karasi je oženjen Mirjanom, ćerkom generala Veljka Kadijevića i ima ćerku Adelu, ime dobila po njegovoj majci, koja je profesor klavira.

Projekat Sportske legende Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za kulturu.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.