ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Aleksandar Kareljin

Aleksandar Aleksandrovič Kareljin, bivši reprezentativac SSSR-a i Rusije, je, bez sumnje, najslavniji rvač grčko – rimskim stilom svih vremena. Na Svetskim i Evropskim prvenstvima, kao i na Olimpijskim Igrama je zabeležio više od 800 pobeda uz samo 2 pozaza, osvojivši ukupno 25 medalja (24 zlatne i jednu srebrnu).

Ovaj gorostas od 190cm visine i 130kg težine, poznat pod nadimcina „Ruski medved“, „Aleksandar Veliki“ i „Eksperiment“, je učestvovao na 4 Olimpijade. Bio je trostruki uzastopni olimpijski pobednik i to počevši od Seula 1988. godine, preko Barselone 1992. godine, pa do Atlante 1996. godine. Četvrta uzastopna zlatna medalja izmakla mu je na Olimpijskim Igrama u Sidneju 2000. godine i to jer je u finalnu borbu ušao teško povređen. S obzirom da je i nju izgubio „na poene“ i to od Amerikanca Rulona Gardnera, postoje opravdane sumnje da mu je poslednja borba u karijeri, kako je pred takmičenje i sam najavio, bila „ukradena“, samo da bi mu se okaljala slava. Naravno, sve to iz političkih razloga, odnosno večitog tihog rata između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država, koji traje već stolećima.

Od ličnih priznanja, dva se posebno izdvajaju. U izboru Međunarodne rvačke Federacije izabran je za najboljeg rvača 20. veka, a zbog nemerljivog doprinosa u razvoju i popularizaciji rvačkog sporta u svojoj domovini ali i širom sveta, odlikovan je Ordenom Heroja Rusije. Po završetku sportske karijere, Kareljin je počeo političku u stranci Jedinstvene Rusije, koju i danas predstavlja kao poslanik u Ruskoj Dumi.

Tekst o ovom nesvakidašnjem doktoru fizičke kulture i ozvaničenom prijatelju srpskog naroda, rođenom u Novosibirsku, završićemo njegovom rečenicom koja svedoči o isplativosti bespoštednog truda i predanog rada, čime god da se čovek bavi, a koja glasi: “MOJI PROTIVNICI…ONI NE RAZUMEJU. JA SAM SVAKOGA DANA TRENIRAO KAO ŠTO ONI NIKADA NISU TRENIRALI U ŽIVOTU.“

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.