ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Karl Luis

Amerikanac Karl Luis je jedan od najuspešnijih sportista u istoriji sporta. Ovaj bivši atletičar je višestruki svetski prvak i olimpijski pobednik. Istoriju „Kraljice sportova“ je, pored postignutih rezultata, posebno ispisao jer se redovno takmičio i osvajao medalje u čak četiri discipline. Kao retko koji atletičar, podjednako je bio uspešan u trci na 100 i 200 metara, štafeti 4 puta 100 metara i u skoku u dalj. Na svetskim prvenstvima, osvajač je 10 medalja, od kojih je 8 zlatnih, jedna srebrna i jedna bronzana medalja.

Kar Luis je učestvovao na 4 Olimpijade, od prve održane u Los Anđelesu 1984. godine, pa do poslednje održane u Atlanti 1996. godine. U tom razdoblju, osvojio je 9 zlatnih i jednu srebrnu medalju. Posebno ga izdvajaju dva podviga koje je ostvario. Jedan se odnosi na Olimpiske Igre održane u Los Anđelesu, kada je osvojio 4 zlatne medalje u 4 različite discipline, čime je ponovio rezultat koji je pre njega, jedino, ostvario legendarni Džesi Ovens, na Olimpijskim Igrama u Berlinu 1936. godine. Drugi podvig se odnosi na činjenicu da je bio četvorostruki olimpijski pobednik u skoku u dalj, što ni pre, a ni posle njega, barem do današnjih dana, nije pošlo za rukom ni jednom atletičaru.

Lični rekordi Karla Luisa su za svako poštovanje: 100 m – 9,86 sekundi, ostvaren 1991. godine (tadašnji svetski rekord), 200 m – 19,75 sekundi, ostvaren 1983. godine, skok u dalj – 8,87m, ostvaren 1991. godine i štafeta 4 puta 100 m – 37,40 sekundi, ostvaren 1992. godine (tadašnji svetski rekord).

Najznačajnije lično priznanje, ova svetska atletska legenda je dobila od Međunarodnog Olimpijskog Komiteta, koji ga je proglasio za najboljeg atletičara 20. veka.

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.