ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – “Naše medalje” (alpsko skijanje, skijaški skokovi)

Može se reći da su naši sportisti, do sada, bili izuzetno uspešni i na letnjim i na zimskim Olimpijskim igrama. Takmičići se pod zastavama nekoliko država (Kraljevine Jugoslavije, SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, Republike Srbije) osvojili su preko 100 medalja, a pored toga, ostvarili i zapažene sportske rezultate. Evo spiska medalja i imena sportista i selekcija koji su ih osvajali, u alpskom skijanju i skijaškim skokovima, počevši od prve osvojene 1984. godine u Sarajevu, pa do poslednje, osvojene 1988. godine u Kalgariju.

ALPSKO SKIJANJE

Jure Franko – srebro (1984. Sarajevo), Mateja Svet – srebro (1988. Kalgari)

SKIJAŠKI SKOKOVI

Matjaž Debelak, Matjaž Zupan, Miran Tepeš, Primož Ulaga (ekipno) – srebro (1988. Kalgari), Matjaž Debelak – bronza (1988. Kalgari)

Kao što se iz priloženog vidi, sve dosadašnje medalje na Zimskim Olimpijskim Igrama smo osvojili samo na dvema Olimpijadama. Osvajači su bili, isključivo, slovenački takmičari, koji su dominirali u zimskim sportovima, a u okviru tadašnje zajedničke države – Savezne Federativne Republike Jugoslavije.

Navijajmo i verujemo u značajnije uspehe naših sportista, na Zimskim Olimpijskim Igrama, u vremenima koja su ispred nas.

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.